Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Aktivno se branila

Odvjetnik županice Merzel: 'Nisu je povezali s Marsovcima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel ispitana je u USKOK-u te nakon toga odvedena u pritvorsku jedinicu.

18:30 - Završeno je dvosatno ispitivanje Marine Lovrić Merzel koja je odmah nakon toga odvedena iz zgrade USKOK-a u policijski pritvor.

Prema riječima njezinog odvjetnika Berislava Živkovića, sisačka županica je bila veoma aktivna u svojoj obrani, nije se branila šutnjom i očitovala se o svim točkama koje joj se stavljaju na teret.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici

Optužbe nisu jednostavne, nabrojane su u čak pet točaka, od kojih je Merzelin odvjetnik želio potvrditi samo jednu - onu o sumnji za preplaćenu zgradu Hitne pomoći.

Upitan povezuje li se njegovu klijenticu s preplaćivanjem zgrade županijskog Zavoda i prodajom Cesta Sisak po višestruko nižoj cijeni, odvjetnik je rekao 'sa svim se povezuje, ne povezuje se s Marsovcima'.

'Teško je odgovoriti na pitanja jer su vrlo opsežne točke', kazao je odvjetnik. Dodao je da joj se svakom točkom njegovoj klijentici na teret stavlja određeni novčani iznos.

Osim nje, uhićene su još dvije osobe koje se dovode u vezu s tom zgradom i koje su također ispitane. Na Županijskom sudu u Zagrebu sutra počinje ročište u ovom slučaju na kojem će sudac istrage odlučiti o istražnom zatvoru.

Podsjećamo, Merzel se sumnjiči za zlouporabu ovlasti i dužnosti te da je tako svoju županiju oštetila za više milijuna kuna.

16:30 - Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel dovedena je poslijepodne oko 16,30 sati u sjedište Uskoka u Zagrebu gdje se očitovala o optužbama zbog kojih je noćas uhićena u Sisku.

Nakon ispitivanja u tužiteljstvu trebalo bi biti poznato hoće li protiv Marine Lovrić Merzel biti pokrenuta nova istraga te predložen istražni zatvor.

Iako još nije poznato zbog čega je ta političarka noćas uhićena, pretpostavlja se da je najvjerojatniji razlog sumnja da je preplatila zgradu županijskog Zavoda za hitnu pomoć za nekoliko milijuna kuna.

Županica je u zgradu Uskoka devedena u civilnom vozilu 'vw sharan' tamno plave boje.

Njezin odvjetnik Berislav Živković ranije je izjavio da ne može reći zbog čega je Lovrić Merzel uhićena.

No, kazao je da to vjerojatno nije povezano s privatnim proslavama na teret županijskog proračuna, zbog čega se ranije našla pod istragom, već da bi se moglo raditi o zgradi županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć koju je navodno preplatila, ali to nije mogao potvrditi.

Po pisanju medija, Lovrić Merzel je kupila prostor od 1100 i zemljište od 900 četvornih metara za 9,8 milijuna kuna, a navodno joj se nudila mogućnost kupnje sličnog prostora za svega 3,6 milijuna kuna.

VIDEO 'Lovrić Merzel vjerojatno je uhićena zbog preplaćivanja zgrade Hitne pomoći'

Osim što je za taj objekt iz županijskog proračuna izdvojeno dvostruko više novca od njegove stvarne vrijednosti županicu se, prema neslužbenim podacima, navodno tereti i za prodaju Cesta Sisak velikogoričkom poduzetniku Željku Žužiću po višestruko nižoj cijeni.

Podsjećamo, SDP-ova županica našla se pod povećalom javnosti nakon što je 2. veljače u emisiji javne televizije bivša šefica njezina kabineta Jasmina Jovev ustvrdila da je po nalogu županice dvije godine sudjelovala u raznim nezakonitostima, od izmišljanja radnih mjesta i nezakonite isplate novca do izdavanja lažnih računa i krivotvorenja dokumentacije.

Istragu protiv nje i bivšeg voditelja sisačke podružnice Uprave Hrvatskih šuma Zvonka Rožića Uskok je pokrenuo 3. ožujka tereteći je da je oštetila županijski proračun za najmanje 182.000 kuna.

Lovrić Merzel je prema Uskokovim sumnjama od početka 2009. do kraja 2013. u više navrata u ugostiteljskom objektu Hrvatskih šuma u Sisku organizirala privatne proslave svojih rođendana i rođendana članova svoje obitelji kao i druge privatne domjenke, a troškove je po njenom nalogu platila Županija.

Odluči li Uskok zatražiti istražni zatvor to može učiniti zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke ili dokaze te ponavljanja kaznenog djela, a o tome bi odlučivao zagrebački Županijski sud. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene