Posljednjih nekoliko godina Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po broju transplantiranih organa na milijun stanovnika.

Galerija


Prvi smo u presađivanju jetara i bubrega, drugi u transplantaciji srca, dok je Klinička bolnica Merkur jedan od vodećih centara za transplantaciju u ovom dijelu Europe. Takvi rezultati ne bi bili mogući da, osim sjajnih liječnika, nemamo i veliki broj donatora organa.

Vezani članci Transplantacija srca - 4 Teško bolesna pacijentica dobila novi život: Od početka do kraja smo svjedočili transplantaciji srca Mila Rončević u bolnici u Philadelphiji (Foto: Obiteljski album) Djevojčici koja je ujedinila Hrvatsku uspješno presađena koštana srž: "Ona je dobro i nalazi su dobri"

Višnja Žepina transplantirani je bubrežni bolesnik iz Rijeke. S presađenim bubregom živi točno 30 godina i dva mjeseca. Imala je tada 31 godinu, a iza sebe već 15 godina bolesti i 18 mjeseci dijalize.

"Samo znam da je donor bio jedan mladić koji je poginuo u prometnoj nesreći. Nisam dugo čekala transplataciju. Hvala puno donoru koji mi je produžio život", kaže gospođa Žepina.

Iako su prošla tri desetljeća, emocije su i dalje jake. Tri godine nakon operacije zasnovala je obitelj i postala majka. Ne bi to bilo moguće bez altruizma obitelji poginulog mladića. Kao i altruizma mnogih ljudi u Hrvatskoj koji pružaju nove šanse za život.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana darivatelja organa Kliničku bolnicu Merkur posjetio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

''Puno puta me pitaju kako ste uspjeli, kako su Hrvati takav narod da daju organe, vidjeli ste liste čekanje, s jedne strane to je spremnost darivati u najtežim trenucima, s druge strane tu su rezultati koje postižu ovi briljantni ljudi'', rekao je Kujundžić.

''Transplantacijska medicina je jedna od najzahtjevnijih i najskupljih dijelova medicine, a samo zahvaljujući predanom radu ovih liječnika, ali i potpori ministarstva mi možemo ovaj program održavati na ovako visokoj razini'', rekao je dr. sc. Mario Starešinić, dr. med. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr