Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U VRHU PO PRESAĐIVANJU

Gospođa Višnja s presađenim bubregom živi već 30 godina: "Produžio mi je život... Hvala mu, to je sretan život"

Višnja Žepina (Foto: Dnevnik.hr)
Višnja Žepina (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milan Kujundžić u posjetu klinici za kirurgiju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Milan Kujundžić u posjetu klinici za kirurgiju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Transplatacija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Transplatacija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Milan Kujundžić u posjetu klinici za kirurgiju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Milan Kujundžić u posjetu klinici za kirurgiju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Transplatacija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Transplatacija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Višnja Žepina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Posljednjih nekoliko godina Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po broju transplantiranih organa na milijun stanovnika.

Prvi smo u presađivanju jetara i bubrega, drugi u transplantaciji srca, dok je Klinička bolnica Merkur jedan od vodećih centara za transplantaciju u ovom dijelu Europe. Takvi rezultati ne bi bili mogući da, osim sjajnih liječnika, nemamo i veliki broj donatora organa.

Pročitajte i ovo Davor Miličić i Ante Ćorušić Uoči svjetskog dana srca Veliki uspjeh liječnika iz KBC-a Zagreb: Pacijentici po drugi put transplantirano srce Liječnici - 1 Svaki korak Ekipa Provjerenog zabilježila cijeli proces transplantacije srca: "Ovo je krv, špricanje, život"

Višnja Žepina transplantirani je bubrežni bolesnik iz Rijeke. S presađenim bubregom živi točno 30 godina i dva mjeseca. Imala je tada 31 godinu, a iza sebe već 15 godina bolesti i 18 mjeseci dijalize.

"Samo znam da je donor bio jedan mladić koji je poginuo u prometnoj nesreći. Nisam dugo čekala transplataciju. Hvala puno donoru koji mi je produžio život", kaže gospođa Žepina.

Iako su prošla tri desetljeća, emocije su i dalje jake. Tri godine nakon operacije zasnovala je obitelj i postala majka. Ne bi to bilo moguće bez altruizma obitelji poginulog mladića. Kao i altruizma mnogih ljudi u Hrvatskoj koji pružaju nove šanse za život.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana darivatelja organa Kliničku bolnicu Merkur posjetio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

''Puno puta me pitaju kako ste uspjeli, kako su Hrvati takav narod da daju organe, vidjeli ste liste čekanje, s jedne strane to je spremnost darivati u najtežim trenucima, s druge strane tu su rezultati koje postižu ovi briljantni ljudi'', rekao je Kujundžić.

''Transplantacijska medicina je jedna od najzahtjevnijih i najskupljih dijelova medicine, a samo zahvaljujući predanom radu ovih liječnika, ali i potpori ministarstva mi možemo ovaj program održavati na ovako visokoj razini'', rekao je dr. sc. Mario Starešinić, dr. med. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene