Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Cresu

Zoran Milanović o izboru za šefa Vrhovnog suda: "Tamo je HDZ-ov predmet. Ministar Malenica? Dolazio je kod mene s frulom i harmonikom pronjuškati što ću činiti"

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas prilikom obilaska Cresa komentirao je proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda, dotaknuo se slučaja Mamić, nabave cjepiva...

Boravak na otoku predsjednik Milanović započeo je u mjestu Loznati i obilaskom Sirane Poljoprivredne zadruge Loznati. Nakon toga je obišao gradilište Sunčane elektrane Cres, koja se gradi na lokaciji Orlec Trinket istok.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dno ljestvice Milanović pokušao objasniti izjavu o Bugarima: "Mora netko biti zadnji" Predsjednik Zoran Milanović Borba za saborsku većinu Milanović se obrušio na Plenkovića: "On ima velik problem. Znoji se i treba se znojiti"

Pred novinarima je opet komentirao proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda. 

"Taj sud, ako se ti ljudi zaista žele tako ponašati, kao treća ruka Vlade, to je kao DDR. Taj sud je političko tijelo. To je bilo predvidljivo. Tako sam najavljivao, ali me iznenadila manična brzina. Ustavni sud nije sud, on se tako zove, on je sastavljen uglavnom od političara, većim dijelom od isluženih HDZ-ovaca. Ta opsjednutost javnim pozivima koji to nisu i natječajima koji Šeksov kum ne razumije.

Ustavni suci birani su u jednoj vrsti iluzorne operacije u kojoj, kad jednom uđu u sud, žele vjerovati da su ušli po nekoj kvaliteti. Ne, oni su dogovoreni. Od 2010. traži se dvotrećinska većina za izbor ustavnih sudaca. Time sam osujetio da jedna strana nametne sve. To je maksimum koji sam mogao. Nažalost, štetu koja je rađena na razbojnički način nisam uspio osujetiti. To je sada kumska radna zadruga i vertikala HDZ-a", rekao je Milanović o Ustavnom sudu i optužio HDZ za uvođenje diktature jedne stranke u parlamentu.

"Morat će se očitovati o kandidatu, ne zato što je to moja želja, nego zato što je ustavna obvezna da se očituje o kandidatu kojeg ja želim", rekao je i još jednom kritizirao Zakon o sudovima.

"Ovo nije moje osobno pitanje, a gospođa Đurđević bit će kandidatkinja. Ja ne biram izvođača radova. Od mene se kao predsjednika očekuje da poznajem nekoliko vrhunskih pravnika i da među njima preuzmem teški teret i kažem 'she's the one'. Ili to je on", dodao je.

"Moraju vratiti 10 milijuna kuna koji su ukradeni"

Spomenuo je i ministra pravosuđu Ivana Malenicu.

"Ministar pravosuđa koji dijeli lekcije iz prava, a predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima bio je kod mog predstojnika ureda. Najavio se. Došao s frulom i harmonikom, došao pričati. I njuškati koje su moje namjere. I koga mislimo predložiti i da oni s tim nemaju nikakvih problema", naveo je i dodao da se 'HDZ nasmrt prepao'.

"Reći ću vam i zašto. Na Vrhovnom je sudu njihov predmet za zločinačko udruživanje. Nije u Kragujevcu, nego na Vrhovnom sudu u Zagrebu. To je stranka koja je nekoliko puta osumnjičena, optužena pa osuđena za pljačku. I za to da mora ljudima vratiti 10 milijuna kuna koje su ukradeni. Oteti su iz očiju, iščupani kao trepavice. Žale se na to i sad žele kontrolu nad Vrhovnim sudom. Ne može predsjednik Vrhovnog suda tu nešto puno napraviti. Zna se kako će se to riješiti, ispod stola, kao u Osijeku. Za koji Sessa i njegovi pajdaši znaju, no ne poduzimaju ništa", rekao je oštro Milanović i zapitao se može li Sessa i sad biti predsjednik Vrhovnog suda.

O Mamiću, bivšoj predsjednici, cjepivu....

Smatra kako Zdravko Mamić nije plaćao Kolindi Grabar-Kitarović nakon odlaska iz NATO-a, a dotaknuo se i slučaja Mamić rekavši da je pogriješio kada državi nije htio platiti porez te da je do tog došlo za vrijeme njegova Vlade. Pohvalio je usput i njegove menadžerske vještine.

"Sam pao, sam se ubio. Šteta. Za hrvatski nogomet napravio je puno", rekao je Milanović.

Komentirao je današnje cijepljenje premijera, Gordana Jandrokovića i ministra Beroša. Znanstvenik Ivan Đikić to je nazvao predstavom za javnost.

"To je predstava kao što je svaki politički čin na neki način predstava, kada želiš nešto reći. Ako se htjelo potaknuti ljude da se cijepe AstraZenecom, ja to mogu pozdraviti. No ima i druga strana medalje.

Onaj tko je, a netko je donio odluku da Hrvatska tako prigrli AstraZenecu, napravio je grešku i za to bi trebao odgovarati. Mi smo na dnu Europe. To nije zbog BDP-a, dovoljno smo razvijeni. To je napravljeno bijedno, amaterski, preko veze. I danas znam neke 80-godišnjake koji nisu cijepljeni. Ja sam se cijepio među prvima, kada je trebalo potaknuti ljude na cijepljenje", kazao je Milanović i napomenuo i kako je AstraZeneca sedam puta jeftinija, a u trenutku kad je donesena odluka o njezinoj nabavi bila je i nedovoljno ispitana. Kazao je da je to bila politizacija, ali da je u današnjem cijepljenju najmanje politizacije.   

Pismo zastupnicima

Zoran Milanović danas je uputio pismo zastupnicima u Saboru u kojemu ih poziva da se drže Ustava. Ponovio je kako ostaje kod svog kandidata - Zlate Đurđević. Isto je jučer poručio na Facebooku, nakon što Ustavni sud nije prihvatio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o sudovima

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene