Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obraćanje nakon sastanka

Milanović: Hrvatska izlazi iz Arbitražnog sporazuma. Moramo van, nema nam druge!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka, kaže da su se dogovorili kako Hrvatska izlazi iz arbitraže.

'Sastanak je bio kratak, u suglasju. Hrvatska mora raskinuti arbitražni ugovor i držati se međunarodnog prava. Očekujem veliku podršku i nadam se da ću je dobiti jednoglasno', rekao je premijer Zoran Milanović nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

Kaže da na sastanku nije čuo disonance. 'Svi mislimo isto. Postupak je kontaminiran. Hrvatska izlazi iz ugovora prema pravilima međunarodnog prava', ponovio je premijer.

'Moramo van, nema nam druge', potvrdio je.

Slovence brine prisluškivanje... A što je s nedopuštenim ponašanjem slovenske strane?

Na pitanje kako je trebala reagirati slovenska vlast oko načina na koje su se ponijeli njihovi predstavnici pred arbitražnim sudom rekao je kako to ne može komentirati. 'Ovo nije prilika da se oko nečega likuje. Nemamo riješeno pitanje sa Slovenijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom. Mi nemamo ugovor o granici. Htio sam zatvoriti pitanje o granici s BiH, ali sugovornika tamo nisam imao. Posvetili smo se drugim stvarima', rekao je Milanović.

Ističe kako Slovenija i Hrvatska zapravo imaju iste interese oko zaštite granica, jer scenarij koji sada gledamo u Mađarskoj oko ulaska velikog broja imigranata s istoka u juga, uskoro bi mogao biti prizor koji se događa u Hrvatskoj i Sloveniji.

Reakcije nakon sastanka

'Hrvatski sabor je jedinstven tome da se izađe iz tog ugovora o arbitraži jer je arbitraža očito krenula u krivom smjeru i pokušaju prevare Hrvatske, što je neprihvatljivo', Tomislav Karamarko

'Postoji zajedničko stajalište o tome što Hrvatska treba poduzeti u ovom trenutku', Milorad Pupovac

'Štite se hrvatski nacionalni interesi. Svi smo na istom tragu', Josip Salapić

'Sabor će u srijedu raspraviti, dat će nalog vladi, vlada mora poštivati zaključke Sabora', Branko Vukšić

'Izlazak iz sporazuma i trenutačna suspenzija i nadam se da će se to ostvariti. Sabor će obvezati Vladu i to je isti postupak kao što je prethodio potpisivanju sporazuma', Jadranka Kosor

Hrvatski premijer Zoran Milanović sastao se jutros s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka te su raspravili i razmotrili novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske Vlade. Na sastanak jedino u ime kluba nije došao don Ivan Grubišić.

Karamarko: Moramo spriječiti tu prijevaru

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uoči sastanka kazao je kako je zadovoljan jer je došlo do sastanka - koji je bio njegov prijedlog.

'Mislim da u ovom trenutku moramo biti u konsenzusu zbog toga što je doista nacionalni, državni interes ugrožen pokušajem da se na prevaru oduzme dio teritorija Hrvatske. Očekujem da ćemo imati konsenzus, djelovati zajednički i da ćemo donijeti odluke da to bude što prije. Naš prijedlog je izlazak iz sporazuma o arbitraži i to što prije, a Vlada će morati naći kako", rekao je Karamarko.

"Na ugrozu nacionalne sigurnosti i nacionalnih i državnih interesa svi reagiramo isto", rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon sastanka. "Naša briga je da izađemo iz arbitražnog ugovora i spriječimo tu malverzaciju, tu prevaru", istaknuo je vođa oporbe.

Na pitanje bi li takvi sastanci trebali biti češći, odgovorio je: "Dao Bog da je što manje problema koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost i državne interese, ali zašto ne".

Vukšić: Slovenci su nam napravili uslugu

Bivša premijerka Jadranka Kosor očekuje konstruktivan sastanak koji, smatra, nitko ne bi smio koristiti za svoje interese. I HDSSB-ov Josip Salapić zalaže se za raskid Sporazuma koji, kaže, ugrožava Hrvatske nacionalne interese. "Štite se hrvatski nacionalni interesi. Svi smo na istom tragu", rekao je Salapić.

'Mi ćemo inzistirati da Sabor donese takvu odluku, a poslije da se postupak vrati na početak. Dobrosusjedski odnosi sa Slovenijom su bitni, ali štititi hrvatske nacionalne interese je svakako prioritet', tvrdi Salapić.

Predsjednik Kluba nezavisnih ljevičara Branko Vukšić kaže da su nam Slovenci napravili uslugu. 'Ono što je bilo loše napravljeno 2010. godine sad se popravlja i sad se Hrvatska ima priliku izvući iz jednog Arbitražnog sporazuma u koji nije trebala ni ući', smatra Vukšić.

"Sabor će u srijedu raspraviti, dat će nalog vladi, vlada mora poštivati zaključke Sabora", kaže Vukšić.

'Uopće nije dvojben izlazak iz ovog spora na Arbitražnom sudu, raskid Arbitražnog sporazuma, za nas je pitanje što nakon toga, odnosno koje će to biti hrvatske inicijative prema kojima ćemo postupati. Predlažemo i uvođenje Gospodarskog sporazuma nakon ovoga', kaže predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt.

Slovencima je uspjelo ono što mnogima u Hrvatskoj nije

Hrvatski sabor će na izvanrednoj sjednici, sazvanoj na Vladin zahtjev, u srijedu i četvrtak razmatrati novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade.

Dogovaranje o lobiranju kod sudaca

Podsjetimo, skandal je izbio u srijedu nakon što su u hrvatskim medijima objavljeni transkript i audio-zapis koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Radi se o razgraničenju u Savudrijskoj vali gdje Hrvatska smatra da granicu treba odrediti od ušća rijeke Dragonje, gdje završava kopnena granica, i da se od te točke zaljev razgraniči primjenom crte ekvidistance. Slovenija, pak, ističe da cijeli zaljev pripada njoj, da su to njezine unutarnje vode i da je za vrijeme bivše Jugoslavije ona nadzirala cijeli zaljev te se stoga treba primijeniti načelo da svaka strana treba zadržati ono što je ranije imala. Prema transkriptu i audio zapisu razgovora Sokoleca i Drenik, objavljenom u hrvatskim dnevnim novinama, arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene