Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađa i preko granice

Plenković u Mostaru odbrusio Milanoviću: "Ja sam zločinitelj? Ako je ovo PR, što su onda njegovi boravci u BiH?"

Premijer radni tjedan počinje posjetom susjednoj BiH.

Premijer Andrej Plenković danas je u Bosni i Hercegovini. Posjetio je Mostar, a kasnije će i Čitluk, Čapljinu, Stolac i Ravno. 

Prvo se susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Petrom Palićem, a zatim i sa čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u jeku povećanih napetosti zbog najave nametanja izmjena Izbornoga zakona.

Čović je rekao da mu je drago što se susret uspio realizirati. 

"Željeli smo izmijeniti iskustva na onome što radimo u zadnje vrijeme", rekao je i zahvalio na pomoći pri gašenju požara u Blidinju.

"Došli smo kao prijatelji BiH, kao predstavnici Vlade, ali i predstavnici najveće stranke u Hrvatskoj koja vodi brigu o Hrvatima u BiH", počeo je Plenković.

"Želimo pomoći BiH u njezinim reformskim naporima", dodao je.

"Želimo da opće ozračje uoči izbora 2. listopada bude što mirnije, da bude demokratska debata tijekom kampanje. Mislili smo da je dijalog najbolji način da će doći do rješenja koji će uključiti sve, koji će zadržati slovo Daytonskog sporazuma", kazao je.

"Zadovoljni smo da se predsjedatelj EU vijeća na poticaj Hrvatske krenuo osobno angažirati i da smiri tenzije i okupi političke lidera da se stvori ozračje za dogovor. Dosta su razotkrivajuće reakcije političkih stranaka, osobito bošnjačkog dijela, na inicijativu visokog predstavnika Schmidta, što po meni dosta govori", kaže Plenković.

"Smatramo da je prema onome što znamo smjer koji je Schmidt naumio uzeti, dobar i koristan za BiH te da je uravnotežen. Vjerujem da bi jedan takav potez doveo do formiranja predstavničkih tijela, a kasnije izvršne vlasti", kaže Plenković i dodaje da je i u Hrvatskoj u interesu stabilna, demokratska i uključiva BiH u kojoj će Hrvati biti ravnopravni.

"Mi smo sutra pred otvaranjem Pelješkom mosta. Vjerujemo da će taj projekt dodatno ojačati odnose", rekao je. Osim što će Hrvatska mostom ostvariti strateški cilj, rasteretit će se i Neum.

Plenković se pohvalio konkretnim potporama Hrvatske BiH.

"Financirali smo, financiramo i financirat ćemo bolnicu u Mostaru, financirat ćemo dovršetak kazališta u Mostaru, financirali smo i financirat ćemo i Sveučilište u Mostaru", nabrojao je. 

Nada se, naglasio se, da će nadolazeći izbori, biti odskočna daska za dobivanje statusa kandidata za EU.  

Čović je rekao da je politički izričaj u Sarajevu neprihvatljiv, "čak i za BiH prilike". 

Plenković je komentirao Milanovića koji ga je danas nazvao zločiniteljem.

"Ja sam zločinitelj? Kako? Ako je ovo PR, što su onda njegovi boravci u BiH? Ako je ovo PR, da ostane most u Svilaju, da se izgradi Pelješki most. On je bio protiv toga. Njegove floskule su krajnje beskorisne i štetne. Ako je netko u stanju tjednima i mjesecima besprizorno vrijeđati visokog predstavnika, onda taj ne želi dobro BiH. Neka mi neki PR stručnjak objasni kakva je korist od toga. Samo čini štetu. I dobro je da Hrvati u BiH to shvate. Trebaju shvatiti da svaka njihova izjava šteti njima i udaljava partnere i saveznike", rekao je. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene