Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Arogantni balavac''

Milanović vratio Plenkoviću za "šmrkavca", priznao da polemika s premijerom gubi smisao i najavio njezin kraj: "Nadam se da je to moj zadnji zapis ove sitne knjige"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Zoran Milanović na društvenim je mrežama nastavio sukob s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Nastavlja se verbalni rat predsjednika države i predsjednika Vlade. Zoran Milanović je na Facebooku u poduljoj objavi ponovno odgovorio premijeru Andreju Plenkoviću poručivši mu da ''ne govori istinu, kao i obično''. Dodao je i da se nada da je ova objava njegov ''zadnji zapis ove sitne knjige''.

Milanović je započeo izjavom da je ''svoju megalomansku prirodu'' Plenković pokazao u prosincu 1999. godine ''kada kao 'šmrkavac' na pragu 30. godine života preuzima pretešku dužnost šefa Predsjedničke kampanje Mate Granića''.

''Mrtav hladan dočekuje novu vlast''

''Iz tog romantičnog vremena imamo i prve slikovne zapise A. Plenkovića i Mire Škore, kako bratski dijele pozornicu i sanjare o slavi'', kaže Milanović.

Predsjednik piše da Plenković, nakon Mate Granić nije pobijedio na izborima, ''mrtav hladan dočekuje novu vlast, kao da se ništa desilo nije i kao da je 'normalno' da službenici sudjeluju u dnevnoj politici na steroidima pa nakon neuspjeha 'ladno' nastave karijeru, očekujući promaknuće, mir i službeničku perspektivu''.

Nastavio je da je Plenković tada imao sreće jer je na mjesto ministra došao Tonino Picula koji ga nije smijenio s mjesta načelnika odjela, već ga poslao u Bruxelles.

''U prosincu 2003. Hrvatska dobiva novog premijera, Ivu Sanadera. U siječnju 2004. ja zauvijek napuštam Ministarstvo vanjskih poslova i ubrzo zatim, nakon jednog neočekivanog poziva Ivice Račana, odlučujem potpuno promijeniti svoj život i, umjesto nekakvoj pravničkoj karijeri, posvećujem se politici'', napisao je Milanović.

Na početku mandata stvorio se okvir za pregovore o članstvu u Europskoj uniji, kaže Milanović i nastavlja da se tada ''dijele funkcije, trasiraju velike karijere''.

''Sanader je držao do Plenkovića i namijenio mu ulogu tajnika pregovaračkog tima – značajna dužnost za mladog diplomata. Naravno, Sanader nije osobno razgovarao s Plenkovićem. Tu poruku je Plenkoviću prenio jedan iskusan visoki hrvatski diplomat kojega, zato što je još uvijek u službi, neću imenovati.

Plenković se 'lijepo' zahvalio Sanaderu uz učtivu poruku: 'Ne pada mi napamet biti tajnik Kolinde Grabar-Kitarović'. Na njegovu nesreću, poruka je prenesena vjerno i točno'', napisao je Milanović i objasnio da je Grabar-Kitarović tada bila ministrica za europske integracije.

Jezik brži od pameti

''Plenkoviću je jezik bio brži od pameti. Htio je biti glavni pregovarač, 'šmrkavac' od 33 godine. Sanader je ovu bezobraznu odbijenicu shvatio osobno, ali ponio se relativno plemenito. Naredio je da Plenkovića maknu iz Bruxellesa i umjesto da ga s punim pravom angažira u kotlovnici Ministarstva vanjskih poslova, naređuje da ga se pošalje u Kijev'', kaže Milanović.

Rekao je da tada na scenu stupa ''još jedna dramatis persona, Miomir Žužul, i spašava Plenkovića, te ga, uz prešutnu Sanaderovu suglasnost, ipak delegira u Pariz, gdje se ne događa ništa bitno i gdje sljedećih pet godina mlati po kroasanima, piše dugačke, povremeno zanimljive, ali sasvim nebitne bilješke i čeka novu prigodu''.

''Pokušava se ukrcati na vlak za žrtve''

''Dakle, Plenković se, kako bi on za mene rekao, pokušava 'ukrcati u vlak žrtve', a žrtva nije, niti je ikada bio, već samo arogantni balavac grandomanskih stremljenja. Najveća žrtva koju je u životu podnio je neki lakši faul na nekom usporenom i prigodnom haklu na jedan koš'', zaključio je o Plenkoviću predsjednik Republike.

Milanović se zatim osvrnuo i na povjerenstvo za nabavku zrakoplova rekavši da njegov ''suradnik i savjetnik Dragan Lozančić sudjeluje na svim razinama i u svim sferama koordinacija nacionalne sigurnosti''.

''Precizno sam i argumentirano naveo razloge zašto u ovom dijelu procesa donošenja odluke nećemo sudjelovati. Sve u dogovoru sa strukom'', kaže Milanović i dodaje da Lozančić nije ekspert za zrakoplove, a u procesu će sudjelovati kada prijedlog stigne u Vijeće za obranu.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak polemike bez kraja i konca Andrija Jarak o sukobu premijera i predsjednika: "Pitanje je mogu li njih dvojica uopće više civilizirano komunicirati"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Prepucavanje ide dalje Plenković uzvratio Milanoviću: "Kod njega se vidi teški kompleks zbog poraza na izborima 2016."

Dodao je i da je Vlada donijela odluku o sastavu povjerenstva u koje je ''imenovala kao s kolca i konopca neke dužnosnike koji tamo ili nemaju što raditi ili uopće tamo ne bi smjeli biti, posebice ne bez suglasnosti predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika''.

''Tko, uostalom, premijeru daje pravo da najviše državne dužnosnike koje ili imenuje predsjednik Republike ili ih zajednički imenuju predsjednik i premijer, postavlja na takve dužnosti i dodjeljuje im takve uloge bez dogovora s predsjednikom? To su pitanja, gospodine Plenkoviću'', poručuje Milanović.

Kada je riječ o samoj nabavi aviona, istaknuo je da je ''u više navrata rekao da ću podržati premijera koju god odluku donio na kraju''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene