Predsjednik RH Zoran Milanović
Predsjednik RH Zoran Milanović Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.


''To će zauvijek ostati bolna mrlja i bolno sjećanje na to što se može dogoditi kada bijes i mržnja prevlada, prije svega u muškarcima'', rekao je uvodno predsjednik Republike Zoran Milanović prisjećajući se krvavog obračuna iz zagrebačkog Općinskog suda.  

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o izboru predsjednika Vrhovnog suda: "Travestija, bijedna gluma gdje si stavljamo periku i štikle i glumimo natječaj, a nemamo ga" Predsjednik RH Zoran Milanović odao počast žrtvi Vukovara na Ovčari - 2 Predsjednik Zoran Milanović počast žrtvi Vukovara odao je na Ovčari, nije davao izjave

Zločin koji je zgrozio Hrvatsku dogodio se 22. rujna 1999. u maloj sudnici u kojoj je tada 28-godišnji Mato Oraškić prije ročišta zbog razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Predsjednik je u svojem obraćanju podsjetio na pjesmu Jamesa Browna "It is a man's man's world". 

"Ali ne bi bilo ništa bez žena i djevojaka. Muška je odgovornost ovdje ključna i presudna. Počinje u obitelji, tamo se uče sve lijepe i pogane stvari. I u školi", rekao je Milanović i dodao kako iz vlastitog iskustva vidi razlike u odgoju dječaka nekada i sada. 

"Danas se nasilje u školi i oko škole vrlo strogo promatra, analizira i roditelje zove u školu non stop. Nismo ostali na mjestu, otišli smo naprijed. Da ćemo biti kao Danska ili Švedska nećemo, ni ne trebamo, ali dječake moramo učiti da se problemi ne rješavaju silom i šakama i da svoje hormone smire. Da se ne koriste nasiljem. Neka se ovo više nikad ne ponovi", rekao je Milanović.