Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

O aktualnim temama

Milanović o ideji žica na granicama: "Na vanjske granice, uffff... ne sviđa mi se to"

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na otvorenju Godišnje skupštine Europske federacije novinara u Novinarskom domu u Zagrebu.

Nakon otvorenja, predsjednik Milanović je odgovarao na pitanja novinara. Jedno od pitanja novinara bilo je i povezano uz snimku migranata koje tuku, kako se navodi, hrvatski policajci.

"Europska komisija ne zna tko joj glavu nosi. S jedne strane nas opremaju opremom i traže da štitimo granicu, a kad vidi nešto što im se ne dopada, onda reagiraju zato što moraju", rekao je Milanović koji snimku smatra incidentom.

"Ako Hrvatska ima posljedice zbog snimke, što onda radimo u EU? Policija, ako maknemo nekolicinu koji su napravili nešto što nisu smjeli, radi grozan posao za mali novac u groznim uvjetima. Želite li da vam sin ili kćer rade taj posao?", rekao je Milanović.

"Ilegalno znači protuzakonito. Netko pokušava proći kroz Hrvatsku i dočepati se zapada. Policajci ih u tome moraju zaustaviti, no ne smiju ih batinati", dodao je Milanović.

Na ideju o žici na granici je rekao: "Na unutarnje granice - to im nitko ne brani, to mogu napraviti sutra i ispasti ovakvi ili onakvi. Na vanjske granice, uffff... ne sviđa mi se to".

"Žičana ograda prema BiH i Srbiji? To je bolesno. Meni je nevjerojatno da neki imaju žičanu ogradu prema Hrvatskoj", rekao je Milanović dodajući kako se radi o snimci od par sekundi te da treba vidjeti tko su ljudi sa snimke i postoji li zapovijed o tome što se na snimci vidi.

Navodi da ne vidi odgovornost ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića jer nije dobio rezultate istrage.

O neodlasku u Sabor

Na pitanje novinara zašto nije danas bio na svečanoj sjednici u Hrvatskom saboru, navodi da je bio njegov izaslanik.

"Danas je to bio skup u Saboru u kojem su govorili Šeks, koji je imao nešto za reći i Jandroković. Dakle, ja sam trebao slušati Jandrokovića i ništa ne reći?", rekao je.

"Dan prije poslati poziv za nešto u čemu bih slušao Šeksa i Jandrokovića, to nije u redu", dodao je Milanović.

Predložio Dobronića

Navodi i da je jutros predložio Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda.

"Predložio sam ga jutros. Predložio sam i prije kandidatkinju pa se dogodila cijela farsa oko toga", dodao je Milanović i rekao da su svi dovedeni javnim natječajem u zabludu, baš kao i raspisivanjem natječaja za ravnatelja HRT-a.

"Ja nemam vlast, možda imam neki utjecaj. Ali da ću šutjet o Yutelovim metodama - neću šutjeti. Puni su ko brod, ko 'špajza pred slavu'. I opet moram paziti što govorim? E, pa neću!", rekao je i dodao da su posvuda brojni novinari javne televizije.

Godišnja skupština

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) 8. i 9. listopada ugostit će Godišnju skupštinu Europske federacije novinara (European Federation of Journalists Annual Meeting 20201) (EFJ).

Dvodnevna skupština okupit će stotinjak novinara, predsjednika novinarskih organizacija i sindikata iz cijele Europe, te brojne goste.

Skupu će se obratiti i ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, a uvodno će govoriti i predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård, te predsjednici organizacija domaćina, u ime SNH Maja Sever i u ime HND-a Hrvoje Zovko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLOBODA I ODGOVORNOST Najviše pogađaju male medije i slobodne novinare: Kako spriječiti SLAPP tužbe?
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U POSJETU SINJU Milanović: ''Tko je taj Srića? Još jedan koji je u krizi izmigoljio iz rupe; Svaki tren očekujem uhićenje Latkovića''

U fokusu ovogodišnjega godišnjeg skupa EFJ-a je progon novinara i novinarskih udruga u Bjelorusiji, ali i spašavanje novinarki i novinara iz Afganistana, te pritisci na medije u regiji zapadnog Balkana. Govor će održati Andrei Bastunets, predsjednik Bjeloruskog udruženja novinara koje je nedavno ukinuo bjeloruski Vrhovni sud.

U dijelu konferencije otvorenom za javnost bit će održana dva okrugla stola: prvi dan će se razgovarati o problemima novinara u regiji, dok će drugi dan biti riječi o trendu polarizacije publike nakon porasta neliberalnih pokreta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene