Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iscrpljeni vatrogasci

Zombi požari usred zime stvaraju goleme probleme u Kanadi: Stručnjaci objasnili koliko su opasni

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
U Britanskoj Kolumbiji rekordan je broj zombi požara. Tiha buktinja koja tinja ispod površine izaziva zabrinutost zbog mogućeg ponovnog razbuktavanja nakon otapanja snijega, što bi moglo dodatno opteretiti već iscrpljene vatrogasne resurse.

Usred kanadske zime vatra prošlogodišnje rekordne sezone šumskih požara još uvijek tinja. Ti "zombi požari" neumorno pustoše šume ispod gustih pokrivača snijega nezapamćenom brzinom, izazivajući zabrinutost zbog onoga što bi nadolazeće ljeto moglo donijeti.

Putnici koji se zimi voze autocestom kroz grad Fort Nelson u Britanskoj Kolumbiji lako mogu uočiti i osjetiti oblake bijelog dima koji se dižu iz tla oko njih.

Pročitajte i ovo Ilustracija nesreća u Gradacu Sletio autom s ceste i zabio se u betonski stup: 18-godišni vozač pio i nije bio vezan

Sonja Leverkus, vatrogasna stručnjakinja i znanstvenica, prisjetila se vožnje kroz snježnu oluju u studenom, ali tada snijeg nije imao tipičnu bjelinu. Umjesto toga, kako je rekla, bio je plavkastosiv zbog dima u zraku.

"Nikad nisam doživio snježnu oluju koja je mirisala na dim", izjavila je Leverkus, koja na sjeveru Britanske Kolumbije živi više od 15 godina.

Tinjanje se pojavljivalo i u veljači, dodala je, čak i tijekom vrlo hladnih dana kada su temperature pale na -40 Celzijevih stupnjeva.

Zombi požari velika su prijetnja

Dim u Fort Nelsonu posljedica je zombi požara, koji su također poznati kao zimski požari.

Pročitajte i ovo Ilustracija Detaljan popis Radno vrijeme trgovina ove nedjelje: Provjerili smo za vas gdje možete obaviti kupovinu

To su tihi požari bez otvorenog plamena koji polagano tinjaju ispod površine, održavajući se zahvaljujući organskom tlu nazvanom tresetna mahovina, uobičajenom u borealnim šumama Sjeverne Amerike i debelim slojevima snijega koji ih izoliraju od hladnoće.

Ovi požari nisu neuobičajeni. U proteklih 10 godina Britanska Kolumbija u prosjeku bilježi pet do šest požara koji i dalje tinjaju tijekom hladnih mjeseci, prema riječima stručnjaka.

No u siječnju je pokrajina doživjela rekordan broj od 106 aktivnih zombi požara, što je izazvalo zabrinutost među znanstvenicima o tome što to znači za nadolazeću sezonu šumskih požara.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Gdje još toga ima? VIDEO Njemački političar objavio snimku iz Beograda i poručio: "Srbija sve više djeluje kao autoritarni režim"

Većina obično samostalno ugasne prije proljeća, ali 91 još uvijek gori, prema podacima iz provincije, a oni koji se ne ugase do ožujka mogli bi se ponovno zapaliti nakon što se snijeg otopi i budu izloženi zraku. Zbog toga su znanstvenici povezali te požare s ranim početkom sezone šumskih požara.

Rekordne brojke

Susjedna pokrajina Britanskoj Kolumbiji, Alberta, također bilježi porast zimskih požara, s 57 požara od početka veljače. To je gotovo deset puta više od petogodišnjeg prosjeka.

"Mislim da je ovo kontinuirano tinjanje tijekom zime vrlo alarmantno, posebno nakon rekordne sezone šumskih požara u Kanadi prošle godine", izjavila je Jennifer Baltzer, profesorica biologije na Sveučilištu Wilfrid Laurier i Kanadske katedre za istraživanje šuma i globalnih promjena.

Pročitajte i ovo Europski parlament Politička scena EU-a Desničarski val prijeti promjenama u Europskom parlamentu: Hoće li krajnja desnica preuzeti kontrolu nad političkim smjerom EU-a?

Više od 18 milijuna hektara zemlje izgorjelo je u šumskim požarima u Kanadi 2023. godine. Riječ je o području otprilike veličine Kambodže. Ta sezona bila je jedna od najsmrtonosnijih u nedavnoj povijesti, a nekoliko je vatrogasaca poginulo obavljajući svoj posao. Tisuće ljudi bile su prisiljene napustiti svoje domove, a utjecaj se osjetio i izvan granica Kanade kada je dim prekrio veliki dio SAD-a u lipnju.

Katastrofalna sezona šumskih požara jedan je od razloga zbog kojih Britanska Kolumbija sada bilježi tako velik broj zombi požara, izjavio je Mike Flannigan, profesor i stručnjak za upravljanje požarima na Sveučilištu Thompson Rivers.

"Većina tih požara nije mogla biti potpuno ugašena do prošle jeseni jednostavno zbog nedostatka resursa", dodao je.

Suša ključan problem

Do kraja godine dužnosnici su zabilježili ukupno više od 2200 šumskih požara na području Britanske Kolumbije. Drugi razlog za toliku količinu požara, rekao je profesor Flannigan, jest ekstremna suša s kojom se pokrajina suočava posljednje dvije godine.

Ti su uvjeti suše trajali tijekom zime. U pokrajini je bilo toliko malo snijega da je jedno skijalište u regiji South Cariboo bilo prisiljeno zatvoriti svoja vrata početkom siječnja.

Pročitajte i ovo Joe Biden razgovarao sa Zelenskim Biden napao Kongres zbog pada ključnog ukrajinskog grada

Zombi požari nekada su bili rijetki, no znanstvenici tvrde da su posljednjih godina postali sve češći zbog rapidnog zagrijavanja klime. Trenutačno ih nadziru službenici, izjavio je Forrest Tower, časnik za vatrogasne informacije. Objasnio je da se mnogi od tih požara ne mogu gasiti ručno jer većina pokrajinskih vatrogasnih snaga trenutačno nije aktivna izvan sezone. Smatra kako oni zasad ne predstavljaju znatan rizik.

Međutim, glavna je briga da bi se požari mogli ponovno razbuktati ako Britanska Kolumbija nastavi s nedostatkom padalina tijekom proljeća. Ako se to dogodi, Tower je rekao da bi se pokrajinske snage za sezonske požare mogle odmah aktivirati već u ožujku ili travnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene