Grad Split je prezentirao prvonagrađeno arhitektonsko rješenje za uređenje plaže Žnjan i cijelog tog platoa koji je postao šire poznat zbog rušenja 30-ak bespravnih plažnih kafića.Od 12 radova izabran je rad arhitekta Ante Kuzmanića, a nagrada je 200 tisuća kuna. Planirano je samo šest do devet kafića, a cijelim platoom trebala bi dominirati čitava šuma stabala. Izrečena zamjerka je premalo parkirnih mjesta.

Galerija


Žnjan je nakon rušenja kafića prije četiri mjeseca posve ogoljen. Splićane će vjerojatno oduševiti uočljivo puno zelenila, izgleda kao plažni Marjan. Bit će i sportskih terena. Kuverta s prvonagrađenim rješenjem otvorena je javno te je pročitano ime Ante Kuzmanića.

Vezani članci Slika nije dostupna Počelo rušenje na Žnjanu: Više od 600 djelatnika ostalo je bez posla, a građani su pozvani da ponude rješenje Slika nije dostupna Odzvonilo ilegalno sagrađenim kafićima na Žnjanu? "Ovdje je ka u pustinji, ni trunke zelenila"

Na otvaranju je bio i gradonačelnik Andro Krstulović Opara. ''Čišćenjem Žnjana otvorila se sloboda, sloboda za autore'', kaže Opara.

Umjesto 30 kafića koliko ih je ovdje bilo prije rušenja sada će ih biti samo šest do devet. Plaža će biti široka 30 metara, potom šetnica 15, a tek onda kafići. Unatoč pošumljenom platou, zelenila gotovo uopće nema na samoj plaži, pa ostaje problem žege ljeti, nedostatka hlada i borba kupača za mjesto ispod pokojeg stabla.

Problem su i parkirališna mjesta. Cijeli plato znao je ljeti biti prekriven automobilima, bilo je više tisuća parkiranih automobila. Sada je projektom predviđeno 600 parkirnih mjesta. Jedino rješenje ostaje ukopati ta ista parkirališta u podrum pa još na kat.

Mnogi Splićani ne znaju da je odavno planirana i izgradnja lučice za brodove odmah do Žnjana, na Duilovu. Na Gradu je da tu marinu za jahte odbije ili prihvati. Do ljeta bi trebali biti oformljeni privremeni kafići na Žnjanu, a cijeli projekt realiziran za godinu, dvije. Natječaj za koncesije i vlasnike kafića tek se očekuje.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr