Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na normalnoj temperaturi kroz našu kožu teče krv uobičajenom brzinom. Na -5°C stupnjeva brzina pada na pola litre u minuti.


Šaljite nam i dalje svoje fotografije na moj.report@novatv.hr ili na našu Facebook stranicu.

Vezani članci Fail Zimske radosti pretvorile se u skliski cirkus, padaju kao kruške Snjegovići Njegovi snjegovići su nepošteni prema svim susjedima: ''Tata, zašto ti ne možeš tako?''

 Ali pogled na termostat nije dovoljan da bi doznali kolika je temperatura, jer nam on ne govori uvijek pravu istinu. Naime, naše tijelo grije zrak oko kože, pa kada puše vjetar, onda i otpuhuje taj ugrijani zrak. Kolika je stvarna ili osjećajna temperatura zato doznajemo pomoću wind chill indeksa. Tako kada je vani -5°C, a vjetar puše brzinom od 15 km/h, onda je osjećajna temperatura -11°C! Na istoj brzini vjetra, a pri temperaturi od -10°C, osjećajna temperatura je čak -17°C!

Ako se ne zaštitimo, pri velikim hladnoćama javlja se opasnost i od ozljeda. Stišću se najsitnije krvne žilice na površini kože, pa se pojavljuju ozebline. U vršcima prstiju nema cirkulacije, pa tkivo odumire. Srce je pod velikim opterećenjem, pa može doći do aritmije ili čak i do zastoja srca. Naravno, to se neće dogoditi ako se krećemo, povremeno sklonimo s hladnoće i jako dobro za nju opremimo.

Rad na temperaturama ispod nule

Upravo tako se od hladnoće štite radnici koje je snimala ekipa Provjerenog. Slavica i Ljubomir prodaju voće, povrće i med na tržnici, a Ivica i Ante su drvosječe u Hrvatskim šumama. Oni na temperaturama ispod nule moraju raditi, pa su se s godinama na hladnoću navikli. Ipak, postoje uvjeti u kojima znaju da na posao ne moraju doći. Slavica o tome sama odlučuje jer je i vlasnica obrta. Ljubomira šef nazove i kaže da ne ide na posao kad procijeni da je vani prehladno. Šumari imaju točna pravila: ako je vani -15°C, ne radi se. Jednako vrijedi i kada padne 30cm snijega, ako ima puno blata ili ako puše jaki vjetar.

Ali nisu svi radnici diljem Hrvatske u takvoj situaciji. Naime, zakon poslodavce obvezuje da štite zdravlje svog zaposlenika, ali ne određuje uvjete za prestanak rada. Zato mnogi ovise isključivo o procjeni šefa, je li vani prehladno za rad.

Kako hladnoću puno radno vrijeme podnose prodavači na tržnici i drvosjeće u Slavoniji, ali i ekipa koja ih je snimala, doznajte u prilogu Provjerenog.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju