Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakvi su uvjeti

Znate li stvarne mogućnosti zapošljavanja i studiranja u inozemstvu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radna mjesta i obrazovanje u Europi razlozi su zbog kojih se građani najviše vesele skorom hrvatskom članstvu u Uniji. A znaju li građani koje su stvarne mogućnosti zapošljavanja ili obrazovanja u nekoj od zemlja članica? Odgovor smo potražili kod onih koji već imaju takva iskustva.

Diploma iz Madrida, doktorat iz Frankfurta. Magda je ikustvo školovanja u inozemstvu postigla je na vlastitu inicijativu. Na internetu je prikupila informacije potrebne za studiranje u inozemstvu. Sada je sve iza nje. 'Veliko je to iskustvo, više osobno nego profesionalno, zapravo ja bih rekla neprocjenjivo koliko se ljudi upozna, koliko se toga nauči', kaže Magda.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Petra se tek sprema za daleki put, koji je također organizirala sama. 'Odlučila sam vidjeti što ima vani, vidjela sam jedan super studij novinarstva u Velikoj Britaniji, tj. u Walesu, u Cardiffu i prijavila sam se', kaže Petra.

>> Studiranje u inozemstvu: 'Teško mi je naći nedostatke'

Osim potrebne dokumentacije, najveći problem su financije. Istražujući, saznala je da članice EU imaju povlasticu povoljnijeg studiranja. Jednake uvjete prilikom upisa i zdravstveno osiguranje. 'Ulaskom u EU ja kao Hrvatica ću imati iste uvjete, istu školarinu kao neko iz Walesa, netko iz neke druge članice EU, što je super', kaže Petra.

Većinu troškova pokrivat će stipendije. A imat će pravo i na one izvan Hrvatske. A što je tamo čeka, ne zna. Život u novim uvjetima ima svoje prednosti i nedostatke.

Petra odlazi, a želi li Magda natrag, trebat će joj radna dozvola, iako ne svugdje, jer svi imaju svoja pravila. Viskoobrazovani građani, gotovo su u cijeloj Europi dobrodošli.

Za koje države će trebati radne dozvole, još se ne zna. Zavod za zapošljavanje postat će sastavni dio EURES mreže, koja nudi više od milijun 300.000 radnih mjesta u EU.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene