Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mrsićev plan na djelu

'Ja sam onaj koji vas ništa ne košta, molim vas, zaposlite me'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko god se nacija probudila, posao je teško naći. Tržište rada i dalje je uspavano. Ali se ipak kreće.

Novi Zakon o poticanju zapošljavanja počeo je smanjivati nezaposlenost. Više od 1.300 poslodavaca želi zaposliti pripravnike. Mladen i Ivana nisu htjeli ući u brojku od 60.000 mladih bez dana radnog staža. Uzeli su radne knjižice, i kritiziranih 1.600 kuna.

Pročitajte i ovo Alen Mrvac, Moj Posao Dugo je bilo na vrhu Donedavno najtraženije zanimanje više nije toliko traženo: "Došlo je do pada broja oglasa za 30 posto" Slika nije dostupna Mrsić očekuje 30.000 do kraja godine Od početka 2015. ugovore na neodređeno dobilo 18.000 mladih

>> Mrsić: Znam da 1.600 kuna nije mnogo, ali 60.000 mladih nema ni godinu staža

"Pokucala sam na vrata Goljaka i odlučila da mi je bolje da uzmem 1.600 kuna", kaže Ivana, radni terapeut. "Što se tiče plaće... Bolje išta nego ništa!", dodaje Mladen, isto tako radni terapeut.

Iskustvo u radnoj knjižici s njima dobiva još 10 pripravnika. "Kucnuli su na vrata, i rekli, ja sam onaj koji vas ništa ne košta, molim vas, primite me. Ja sam rekla, dapače", kaže Sanja Tatić Pettö, rukovoditeljica službe, specijalne bolnice Goljak.

Više od 1,300 poslodavaca traži pripravnike različitih zanimanja. Iz dana u dan raste i broj onih iz privatnog sektora. "Od arhitekata, psihologa, građevinara, medicine, socijalne zaštite, skrbi...", nabrojila je samo neke Ankica Paun Jarallah, ravnateljica HZZ-a.

No, ukupan broj mladih koji će pokucati na nečija vrata, mogao bi se popeti i do 10 tisuća. Slične mjere, kažu u Ministarstvu, u Europi su već praksa. "Glavni je cilj da mladi uđu na tržište i nastave učiti u praksi kako bi poslije bili zapošljivi", pojasnio je ministar rada Mirando Mrsić.

Ekonomski stručnjaci, bez oduševljenja. "U praksi ne bi trebalo biti loše, ali kako smo mi stručnjaci u nepoštivanju zakona, strah me da bi moglo doći do kontraefekta, istiskivanja postojećih zaposlenih i izrabljivanja", opravdano strahuje Predrag Bejaković, iz Instituta za javne financije.

"Ja ne vidim nikakvih problema, niti što se tiče sniženje cijene rada, niti da će netko ostati bez posla zbog tih mladih ljudi, ili da mu se smanji plaća", uvjerava s druge strane ministar Mrsić. Do sada smo školovali mlade za burzu rada. Dok se ne uskladi obrazovni sustav s potrebama tržišta, poticajnim mjerama udara se na nezaposlenost. No pitanje je - koliko jako.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene