Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detaljni vodič

Abeceda oživljavanja životinje: Znate li kako pravilno reanimirati psa ili mačku?

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Oživljavanje pasa Oživljavanje pasa Foto: Sandra Ilievski Oživljavanje pasa Oživljavanje pasa Foto: Sandra Ilievski Oživljavanje pasa Oživljavanje pasa Foto: Sandra Ilievski +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Jeste li se ikada našli u situaciji da morate početi postupak oživljavanja na životinji? Znate li što točno treba učiniti? Ovo su ključni koraci.

Mačke, psi, ali i druge životinje mogu biti žrtve nesreće koja će možda zahtijevati prvu pomoć umjetnim disanjem ili kombinacijom umjetnog disanja i masaže srca.

Sam postupak reanimacije sličan je postupku oživljavanja za ljude.

Bitno je da stopostotno budete sigurni da je životinja bez svijesti. Kako biste izbjegli mogući ugriz, nježno odgurnite životinju, pričajte smirenim tonom glasom ili je pomaknite štapom.

Abeceda oživljavanja - ABC

ABC je međunarodno priznata kratica stvorena za lakše pamćenje redoslijeda mjera oživljavanja.

A - provjerite dišne puteve; engl. airway

Životinja je možda bez svijesti uslijed gušenja. Polegnite životinju tako da je desna strana tijela na tlu. Istegnite vrat i glavu životinje tako da zatiljak i leđa čine ravnu liniju kako biste omogućili lakši prolaz zraka.

Gurnite prste duboko u ždrijelo, izvadite jezik i provjerite ima li u ždrijelu nečega što životinji onemogućava disanje - neki predmet, slina, ostaci hrane, sadržaj želuca ako je životinja povratila.

Slina je ljepljiva i klizava, pa je jezik najlakše izvaditi ako ga uhvatite maramicom ili krpom (rub majice, papirnati ubrus i sl.). Imajte na umu da se duboko u ždrijelu nalazi podjezična kost koju ne smijete povlačiti jer možete ozbiljno ozlijediti životinju.

Pročitajte i ovo Postupak oživljavanja DOBRO JE ZNATI VIDEO Svjetski dan oživljavanja: Pogledajte kako spasiti život osobi koja je bez svijesti i ne diše

B - provjerite diše li životinja; engl. breathing

Nakon postupka A, može se dogoditi da životinja počne disati sama od sebe. Pratite dizanje i spuštanje grudnog koša, primaknite glavu ustima i njušci i osluhnite diše li životinja. Ako ne vidite znakove disanja, provjerite cirkulaciju (C) i počnite s davanjem umjetnog disanja.

Ilustracija Oživljavanje pasa (Foto: Sandra Ilievski)

C – cirkulacija (masaža srca i umjetno disanje); engl. circulation

Otkucaje srca možete provjeriti tako da dlan lagano položite na grudni koš odmah iza laktova, a puls se najbolje može osjetiti u području prepona na bedrenoj arteriji.

Ilustracija Oživljavanje pasa (Foto: Sandra Ilievski)

Ako osjetite vrlo slabe otkucaje, životinja je vjerojatno u stanju šoka. U tom slučaju životinji možete dati umjetno disanje bez masaže srca.

Ako su puls i otkucaju srca slabi, ali životinja ne diše, započnite sa umjetnim disanjem, ali ne i s masažom srca (KPR).

Ako pulsa i otkucaja nema i životinja ne diše, tada započnite s kombinacijom umjetnog disanja i masaže srca (KPR).

Ilustracija Oživljavanje pasa (Foto: Sandra Ilievski)

Pročitajte i ovo Štene francuskog buldoga MA, NEMA STRESA! Deset antistres pasmina koje na ljude djeluju poput tablete za smirenje

Normalan broj otkucaja srca možete izmjeriti na zdravoj životinji tako da izbrojite broj otkucaja unutar 15 sekundi i pomnožite sa četiri. Broj otkucaja srca varira, ovisno o tome koliko je životinja aktivna ili uzbuđena, piše Sandra Ilievski iz centra za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa Urban Pet.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene