Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste podrška bivšem županu

Znanstvenik o korupciji i Hrvatima: "Čačićeva izjava o Posavcu je vodič kako se izvući iz takve situacije"

U Međimurju se ostavkom Matije Posavca miješaju nove političke karte. Teoretski i on može na izbore - ne samo kao građanin, već i kao kandidat. Na to ga pozivaju tisuće ljudi, koje mu daju potporu na društvenim mrežama.

Iako je "propjevao" u Uskoku da je primio mito, potpora Matiji Posavcu sve više raste. I na Facebooku. Ali i ulicama Čakovca. Građani bi ponovno glasali za njega na izborima.

Pročitajte i ovo Zapljena u Međimurju pronašli im i oružje FOTO U velikoj akciji uhićena skupina koja je proizvodila izrazito opasnu drogu: "To je čista kemija!" Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

Posavec se može vratiti u Sabor, ali i kandidirati na novim izborima. Zakon priječi kandidaturu tek osobama pravomoćno osuđenim na kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci. Novi izbori će biti u idućih 90 dana - a proces protiv Posavca neće biti dovršen.

Gradonačelnica Čakovca i stranačka suradnica Matije Posavca šuti.

A Posavčev bivši šef Radimir Čačić uvjerava da on nije korumpiran. I tvrdi da nije riječ o mitu, već o neispravno prikazanoj donaciji za kampanju.

"Ja ga hapsio ne bih, kaznio bi ga, ali cijela ta priča je show neprimjeren činjenicama", rekao je Čačić.

Čačić još nije odlučio hoće li na izbore ponovno s SDP-om. Njih trese afera Kovač i lažne suze bivšeg gradonačelnika kojeg je tiješio i SDP-ov Medved.

"To je izgledalo uvjerljivo, realistično i znate da je najsvetije dok vam netko dira u obitelj", rekao je Mario Medved.

Stranka još nije odlučila hoće li i SDP-ov Medved u utrku za župana ali misli da Posavec neće.

"Ja znam da je on čovjek koji uvijek isticao moralne vrijednosti društva i pojedinca i mislim da se neće kandidirati", rekao je Medved.

No, taj je potez na Matiji Posavcu.

Hrvati i korupcija

Kao da su Hrvati naviknuti na koruptivne pojave. Česta je ta podrška i onim političarima koji su pod istragama, bili su u istražnom zatvoru ili s pravomoćnim presudama. Možemo se prisjetiti i posljednjih lokalnih izbora kad je gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić podnio ostavku zbog istrage pa se ponovno kandidirao i pobijedio, a on je tek jedan u nizu onih koji nisu otrpjeli veće političke posljedice.

Što to govori o odnosu Hrvata prema korupciji doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović koja je razgovarala s Nikolom Baketom s Instituta za društvena istraživanja.

Matija Posavec priznao je da je uzeo mito, ali i dobio veliku podršku sugrađana. Kako ste vi to doživjeli, pitala je reporterka.

Znanstvenik kaže kako je prva reakcija bila: "Ako je Posavec pokleknuo, kojim političarima možemo vjerovati?"

"Imamo nisko povjerenje u političke institucije i pitanje kako ga vratiti", kaže Baketa te dodaje kako su neka istraživanja pokazala kako mladi u Hrvatskoj vjeruju kako je potrebno imati poznanstva i veze ili potplatiti nekoga.

Ističe kako se ne može reći da je korupcija manja ako je inkriminiranih 10.000, a ne 10 milijuna?

"Korupciju treba srezati u korjenu. Možda će biti jednom 10.000, možda 10 puta 10.000", kazao je.

Baketa smatra da možemo govoriti o ukorijenjenosti korupcije u institucijama.

"Možemo, pogotovo što se tiče političara jer imamo puno primjera u 30 godina. Građani percipriraju da je to u pravosuđu, zdravstvu", rekao je, ali dodao i kako građani sami potiču takvo djelovanje jer smatraju da u suprotnom neće dobiti uslugu.

Ističe kako treba obrazovati mlade i učiti ih kritičkom mišljenju kroz građanski odgoj, a komentirao je i Čačićevu izjavu.

"Ono što nudimo kroz takve izjave je hand book kako se izvući iz toga, dakle prikaži to kao donaciju", rekao je Baketa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene