Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Znanost i obrazovanje ih ne zanima'

Znanstvena zajednica šokirana proračunom: To je vrhunac bezobrazluka u državi i Vladi, na koji svi šute

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvena zajednica šokirana je prijedlogom državnog proračuna za ovu godinu, po kojemu je znanost ostala bez 450 milijuna kuna, a akademska zajednica bez mogućnosti pristupa vodećim znanstvenim časopisima, za čiju pretplatu ove godine nije predviđen novac, izjavio je u petak prorektor Miloš Judaš.

U proračunskim projekcijama za ovu godinu sredstva za znanost smanjena su oko 150 milijuna kuna, a uz to dodatno je izbrisano i 300 milijuna koliko je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dobilo rebalansom proračuna krajem prošle godine, upozorio je Miloš Judaš na konferenciji za novinare u povodu Tjedna mozga u Hrvatskoj, koji će se održati od 14. do 20. ožujka.

Pročitajte i ovo sjednica Hrvatskog sabora Četiri milijuna razloga za veselje HDZ-u Strankama u 2024. gotovo dvoznamenkasti iznos: Zastupnice će dobiti više od zastupnika Tjedan mozga (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Najučestalije Počeo Tjedan mozga: ''Ljudi ne razmišljaju da su psihičke i neurološke bolesti - bolesti mozga''

Ustvrdio je kako u Hrvatskoj nema novca za časopise poput Sciencea i Naturea dok istodobno "milijardu i 200 miljuna kuna godišnje odlazi na Teršelićku i ostale udruge koje pljuju po državi".

"U proračunu od 120 milijardi kuna nikako nisu mogli naći četiri milijuna eura za pretplatu znanstvenih časopisa, koje bi mogli čitati svi u državi - od srednjoškolaca do znanstvenika, a toliko koštaju dva, tri blindirana BMW-a", rekao je Judaš.

'U isto vrijeme, svaki dan se potroši 3 do 4 milijuna eura ni za što - za ponavljanje lokalnih izbora, zatezne kamate ili odštete menadžerima koji su tvrtke otjerali u propast, tužbe protiv države i zatezne kamate, a 300.000 akademskih građana nema slobodan pristup informacijama koje su im vitalne za učenje. To je vrhunac bezobrazluka u državi i Vladi, na koji svi šute. U Tjednu mozga, to je bez mozga kako država može ovako funkcionirati', rekao je Judaš te istaknuo da treba pripremiti ustavnu tužbu zbog kršenja temeljnih ljudskih prava na pristup informacijama.

Posebno su, istaknuo je, pogođene biomedicinske znanosti i neuroznanost koja nije dobila pretplatu ni na jednu bazu znanstvenih članaka.

"Na pristojan smo način na to ukazali i novom ministru, no ništa se ne događa. Svi kažu 'da', a onda naprave totalno suprotno. Znanost i obrazovanje ih ne zanima", istaknuo je prorektor ogorčen što se, kaže, ogromna količina proračunskog novca nenamjenski troši i rasipa.

Znanstvena zajednica, poručio je, ne traži ukupno povećanje sredstava nego pravedniju preraspodjelu.

"Nitko nije protiv udruga civilnog društva, ali je li zaista normalno da u državi milijardu i 200 milijuna kuna se daje udrugama civilnog društva, a 70 milijuna kuna za znanost. Kod nas svatko ima pravo reći što hoće i za to dobije vrlo sočan novac iz proračuna, ja mislim da bi i s pola tog novca oni jednako tako govorili. Istodobno, studentima se ograničava pravo na edukaciju", kaže Judaš.

Akademik Ivica Kostović upozorio je da još nisu raspisani natječaji za tzv. pametne specijalizacije, na temelju kojih se mogu povući milijunska sredstva iz europskih fondova.

"Ako ova Vlada ne raspiše natječaj za smart-specijalizaciju do 1. svibnja, Hrvatska neće moći povući novac za centre izvrsnosti iz svote od 50-ak milijuna eura. Ovo je zadnja šansa da hrvatski centri izvrsnosti povuku neka sredstva", poručio je Kostović na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljene aktivnosti 15. Tjedna mozga u Hrvatskoj.

Ovogodišnji Tjedan mozga, u organizaciji Hrvatskog društva za neuroznanost i Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, bit će posvećen razvitku dječjeg mozga, empatiji i toleranciji te suradnji lijeve i desne hemisfere mozga. Predavanja i tribine na tu temu idućeg će se tjedna održati u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene