Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAPOŠLJAVA DOMAĆE LJUDE

"DOBRA JE I RIBA IZ SLAVONIJE" U Čačincima otvorena tvornica za preradu slatkovodne ribe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novoj je tvornici zaposleno 15 radnika iz Čačinaca i okolice, a riba u tvornicu stiže iz obližnjih ribnjaka.

Kad se u Slavoniji, koja gospodarski i demografski propada, otvori nova tvornica, i to za preradu ribe - to je prava vijest. Tvornica za preradu slatkovodne ribe otvorena je u Čačincima kod Orahovice. U tvornicu je uloženo 25 milijuna kuna, od čega je 9 milijuna bespovratnih, iz IPARD-a.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Ulična mačka Traje potraga "Nemojte je dirati i približavati joj se!" Golema drama zbog mačke u Japanu: Policija je traži, poslano upozorenje građanima

Riba u tvornicu stiže iz obližnjih ribnjaka, a radnici iz okolnih sela. Jasna Mroz iz Čačinaca nije ni sanjala da će se zaposliti nakon 17 godina "biroa". "Dugo sam bila nezaposlena i sad unazad tri mjeseca sam dobila posao i drugačije se čovjek osjeća. Zadovoljniji je. U društvu je. Puno znači", kaže ona.

Jasni dugoočekivani, a Goranu prvi posao nakon fakulteta. Oboje u novoj tvornici za preradu ribe. "Iskreno - moram reći da je lijepo raditi u ovakvom okruženju, u ovakvoj tvornici, visoko su podignute ambicije", kaže Goran Bošnjaković, prehrambeni tehnolog.

U novoj je tvornici zaposleno 15 radnika iz Čačinaca i okolice. "Lijepo je znati da se u jednoj maloj općini u Slavoniji, od tri tisuće stanovnika, otvara tvornica od 25 milijuna kuna koja zapošljava i koja ima kapaciteta zaposliti još ljudi", rekao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

PP Orahovica najveći je hrvatski proizvođač slatkovodne ribe. Tvornica za preradu logična je nadogradnja na proizvodnju u njihovim ribnjacima. "Ideja je sinula u onom trenutku kad smo shvatili da živa riba i proizvod kao takav nije odgovor na zahtjeve tržišta i način užurbanih života", kaže Vlado Čondić-Galinčić, predsjednik Uprave PP Orahovica

Tržište traži očišćeno, izrezano, filetirano. Hrvati su na europskom začelju po potrošnji ribe. Što slatkovodne, što morske, prosječan Hrvat na godinu pojede samo 6 kilograma ribe. Najviše se ribe pojede uoči božićnih blagdana. Neki kažu da je skupa, no kilogram slatkovodne ribe stoji koliko i kilogram piletine.

"Ona priča i predrasude da je to riba iz mulja koja se 'čuje', to više ne stoji. Nije jedino riba iz Dalmacije dobra, dobra je i ona iz Slavonije", ustvrdio je Čondić-Galinčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene