Obavijesti Video Pretražite Navigacija
online prijave

Ovo su zlatna pravila: Odsad do dozvole za pilotiranje dronom sa svega par klikova

Hrvatsko nebo preplavljuju dronovi (Foto: Dnevnik.hr)
Hrvatsko nebo preplavljuju dronovi (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatsko nebo preplavljuju dronovi (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatsko nebo preplavljuju dronovi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Hrvatsko nebo preplavljuju dronovi (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatsko nebo preplavljuju dronovi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Damir Bezik (Foto: Dnevnik.hr) Damir Bezik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Damir Bezik (Foto: Dnevnik.hr) Damir Bezik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Posljednjih godina hrvatsko nebo preplavili su dronovi. Od ponedjeljka pilot drona možete postati već s nekoliko klikova mišem.

U želji za što boljim kadrom gotovo da više nema događaja koji se ne snima dronom. Ipak veliki je broj onih koji se kockaju pa sve odluče odraditi bez potrebnih dozvola, sada im Agencija za civilno zrakoplovstvo omogućuje da to učine kroz svega par klikova i u nekoliko minuta.

O ovome smo razgovarali s nadzornikom iz Agencije za civilno zrakoplovstvo, Damirom Breznikom.

Pročitajte i ovo Slika iz drona (Foto: Dnevnik.hr) Nova pravila Dronovi će nadzirati ribolov: Moći će se provjeriti gdje je i kad ulovljena riba koju potrošači žele kupiti

Pročitajte i ovo Leteći Vepr (Screenshot: YouTube/SB) Krilati Vepr Kome trebaju vojničke ruke i ramena? Rusi predstavili "leteću noćnu moru za koju niste ni znali da je imate"

Znači li to da će sada svatko u bilo koje vrijeme dići dron?

Online prijava Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo ne mijenja nikakva pravila letenja, nego omogućava operatorima zrakoplova koji se moraju prijaviti, da se prijave jednostavno klikom na stranici Agencije za civilno zrakoplovstvo

Koliko je trenutačno neregistriranih letjelica u Hrvatskoj?

Imamo registriranih operatora dronova preko 2000. Teško je zapravo procijeniti koliko je neregistriranih, ali procjenjujemo da bi ih moglo biti više nego registriranih.

Kako to kontrolirate?

Na više načina. Najčešće se pojavljujemo na događajima na kojima sumnjamo da bi moglo biti dronova, npr. na koncertima. Postupamo po prijavama. Javljaju nam se zabrinuti građani koji nam daju podatke koje mi onda koristimo u postupanju.

Gotovo nema više svadbe u Hrvatskoj na kojoj nema drona. Koja su zlatna pravila koja trebaju slijediti oni koji ih na taj način snimaju?

Letenje iznad skupine ljudi je zabranjeno. Nužno je držati minimalnu udaljenost od 50 metara od skupine ljudi, od prolaznika, šetača minimalno 30 metara. Najveća dozvoljena visina je 120 metara. Za one koji se žele upoznati s pravilima, pozivam da pogledaju promotivni film koji se nalazi na našim stranicama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene