Nova pravila dolaze za red u ribolovstvu. Nadzor će se provoditi i iz zraka, dronovima, a potrošači će moći provjeriti gdje je i kada ulovljena riba koju žele na svom stolu.

Galerija Slika iz drona (Foto: Dnevnik.hr) Mario Rogošić, načelnik sektora za kontrolu ribarstva Ministarstva poljoprivrede (Foto: Dnevnik.hr) +0 Grafika broja dronova (Foto: Dnevnik.hr)

Danju i noću Jadransko more čuvat će besposadne letjelice. Mario Rogošić, načelnik sektora za kontrolu ribarstva Ministarstva poljoprivrede, naglašava kako će to najviše pomoći ribarskoj inspekciji. “Ovaj sustav pomoći će ribarskoj inspekciji tako što će u svakom trenutku imati najsvježije informacije o kretanju plovila, o ulovima, transportima“, rekao je Rogošić.

Vezani članci Dnevnik Nove TV u nadzoru s Carinskom upravom - 1 Uz ribare, na more kreće i jedinica carine: "Kazne mogu biti do 60.000 kuna. More je naše najveće bogatstvo, cijenite ga" Slika nije dostupna Pokrenuta istraga o cijenama goriva: Analiza će obuhvatiti i susjedne zemlje

Ribarska inspekcija godišnje provede više od 3500 inspekcijskih nadzora, a s letjelicama bi trebali biti uspješniji. Ribar Petar Baranović misli da će najprimjenjiviji biti u nadzoru priobalnih voda i unutarnjih voda ribolovnog mora.

U nadzorni sustav uloženo je 75 milijuna kuna, od čega su 2/3 sufinancirane iz europskih fondova. Letjelice će nadzirat sve ribolovne zone RH, unutarnje more, transportiranje i ZERP.

Sustav nadzora pokrivat će površinu od 56.964 četvorna kilometra koju će nadzirati šest besposadnih letjelica raspona krila skoro četiri i pol metra. Njihov domet kilometara po lansiranju je 150 kilometara, a u zraku mogu biti 6 sati. Koristit će se minimalno 60 % godišnje za kontrolu ribarstva, a ostalih 40 % za druge svrhe.

Osim nadzora Jadranskog mora, Ministarstvo poljoprivrede planira podignuti razinu tehnologije i u poljoprivrednoj djelatnosti. U Hrvatskoj ima više od milijun hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega najviše u Slavoniji.

Poljoprivrednik Stanko Zdravčević u dronovima vidi mnoge prednosti. “Sad je kritično vrijeme za razne bolesti, za rast korova, ne možete ući i špricati. S dronom možete ući dubinski i vidjeti koji su se korovi probili, pojavljuju li se bolesti i može li se to špricati. S dronom se sve može na vrijeme otkriti i ona je svakako velika ušteda jer si na vrijeme sve to odradio“, kaže Zdravčević.

Rogošić je naglasio da bez prave kontrole nadzora nema uspješnog upravljanja resursima i da imaju na umu da nam je cilj i zaštita potrošača.

Uvođenjem dronova u ribarstvo Hrvatska je dobila jedan od najsuvremenijih sustava kontrole morske granice u svijetu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju