Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da se o frakcijama u SDP-u priča otkad je stranke i da sada treba vidjeti programsko određenje i put kojim kreće SDP te ima li logičkog i političkog uporišta za osnivanje frakcije.


Komadina je u ponedjeljak u Rijeci na novinarsku zamolbu da komentira navodno formiranje lijeve frakcije unutar SDP-a te bi li ju osobno podupro odgovorio da se o frakcijama priča otkada je SDP-a.

Vezani članci Ranko Ostojić Ranko Ostojić pozvao sve koji nisu glasovali za HDZ da ga podrže i poručio: ''Oni koji su očekivali debakl SDP-a, prevarili su se'' Stranke na vlasti u županijama Žustra borba za pozicije šefova županija: "Ako netko tko uopće tu ne živi uspije u uvjeriti ljude da mu daju povjerenje, znači da ja nisam dobro radio posao"

"Čitao sam i čuo od kolege, bivšeg saborskog zastupnika Fabijanića iz Paga, koji promišlja SDP ljevijim nego što je on danas. To sve ovisi o ekipi ljudi koja treba postaviti stvari na programskoj razini. Ja u tom dijelu mogu pomoći, s obzirom da sebe smatram kandidatom s ljevice," rekao je Komadina.

Na zamolbu da to pojasni, Komadina je ponovio da su zadnja aktualna razmišljanja s tim u vezi nekih kolega s Paga.

"No, radi se o tome da sada treba vidjeti programsko određenje stranke i put kojim stranka kreće, znači treba vidjeti ima li logičkog i političkog logičkog uporišta za osnivanje frakcije. Sam izborni proces na neki način davao bi neku osnovanu sumnju da bi to mogao biti oblik djelovanja, s obzirom što je SDP u ovom trenutku propustio biti demokratskija stranka nego što bi, po meni, trebao biti", kazao je.

Na pitanje o komentaru unutarstranačkih izbora za predsjednika HDZ-a, na kojima je bio samo jedan kandidat, Komadina je rekao da su izbori u HDZ-u pokazali istu situaciju kao i izbori u SDP-u prije četiri godine.

"Kada se dobije izbore, kada se pobijedi pet puta za redom, koliko god bili nezadovoljni eventualno s aktualnim predsjednikom, taj predsjednik dobije povjerenje. Ta ista isituacija je bila i nama prije četiri godine", naveo je Komadina.

"Mogu reći da je SDP pokazao demokratičnost i doprinos hrvatskoj demokraciji, pa mogu bez lažne skromnosti reći - zahvaljujući malo i meni, koji sam se kandidirao za predsjednika SDP-a, ali eto, u HDZ-u nemaju Komadinu," dodao je.

Odgovarajući na pitanja na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare Komadina je rekao da je tehnički pregled novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom "Marišćina" , koji je u probnom radu, završen te da je dan još jedan rok za uklanjanje manjih nedostataka.

Na upit ima li županija još troškova u vezi s nadzorom postrojenja i čuvanjem opasnih kemikalija Dina Petrokemije u stečaju, Komadina je odgovorio da nema, da je županija bila osigurala sredstva za nadzor te je s resornim ministarstvom iskomunicirala potrebu odvoza klora, što je nedavno i učinjeno.

Naglasio je da u Dini ima još kemikalija, za čije uklanjanje će biti potrebno oko 9 milijuna kuna, odnosno da je za nadzor i drugo potrebno oko 300.000 kuna na mjesec, kojih u stečajnom postupku nema.

"Na Ministarstvu zaštite okoliša i prirode je da se u dogovoru sa stečajnom upraviteljicom nađe rješenje, a najbolje bi bilo da se pronađe kupac, a Dina proradi," istaknuo je.

Komadina je još rekao da prihodi Županijske uprave za ceste padaju, da su izvorni prihodi smanjeni za 1,4 milijuna kuna te da je razlog tome izmjena pravilnika o cestarinama, kojima su smanjene cestarine za autobusere i kamione. Naveo je da je od planiranih pomoći, koje dolaze uglavnom od države, Hrvatskih cesta, gradova i općina, jedina potpuno izvršila svoju obvezu Primorsko-goranska županija, a da država nije doznačila ni lipu. Prometnice u županiji teško možemo kvalitetno održavati s prihodima koji padaju već 10 godina, zaključio je Komadina. (Hina)