Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u Hrvatskoj

Županija u kojoj se na zapadu govori kajkavski, a na istoku - štokavski: Od mirisnog Puta paprike do pravog bisera kontinentalne Hrvatske

Aktualno Galerija Podzemno navodnjavanje Podzemno navodnjavanje Foto: DNEVNIK.hr Uzgoj paprike - 2 Uzgoj paprike - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uzgoj paprike - 1 Uzgoj paprike - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ružica grad - 2 Ružica grad - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ružica grad - 1 Galerija 1/6 >>
U rubrici Život u Hrvatskoj vodimo vas u Virovitičko-podravsku županiju, dio Slavonije na čijem se zapadu govori kajkavski, a istoku - štokavski. Županija je to s najstarijim stijenama u zemlji, kroz koju prolazi Put paprike, a na njezinim prostranim poljima uzgajaju se kamilica i duhan.

Sastoji se od tri grada i 13 općina, ima nešto manje od pet tisuća nezaposlenih, ali i najveći proračun u svojoj povijesti koji iznosi 666 milijuna i 700 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Party na Zrću Za svakoga ponešto Naša najrjeđe naseljena županija raj je za partijanere iz cijelog svijeta, a i posao s govedima tamo je - posao iz snova Cvijeće Život u Hrvatskoj Kod njih proizvode kacige koje čuvaju glave diljem svijeta. U jednoj kategoriji ovaj je grad najbolji u Hrvatskoj, bolji čak i od europskog prosjeka

Proljeće je i miriše na ljekovito bilje, u Čađavačkom Lugu cvjeta kamilica.

''Ove godine smo povećali na stotinjak hektara kamilicu sa lanjskih oko 60. Kamilica je dobar biznis za mene, svake godine sve bolji, ima budućnost'', rekao je Zvonko Šimić, proizvođač kamilice.

Svoj ekološki proizvod Zvonko izvozi u Njemačku. Europskim novcem izgradio je cijelu infrastrukturu.

''Sušare su na biomasu, koristimo palete za ogrjev, na 4.1.3. smo pisali pogon za proizvodnju peleta iz biomase, a uz to smo pisali solarnu elektranu od 150kW '', dodaje Šimić.

Po obradivim površinama u odnosu na broj stanovnika, Virovitičko podravska županija prva je u Hrvatskoj. U Kapincima se nalazi najveći sustav navodnjavanja te polje koje se navodnjava podzemno.

''Ovo je prvi projekt u Hrvatskoj ovakvog tipa u ratarstvu'', kaže Siniša Hrgović, vlanik OPG-a.

Investicija, koju je s 50 posto sufinancirala županija, vratila se već u prvoj godini.

''Prosječan prinos šećerne repe u Hrvatskoj je zadnjih nekoliko godina bilo 60 do 65 tona čiste repe, ovdje je bilo preko sto tona'', dodaje Hrgović.

Živi se i od paprike. Šest od deset najvećih hrvatskih proizvođača iz ove je slavonske županije. Ivan iz Otrovanca prvi je među njima.

''Paprika iz razloga jer na paprici postižemo najbolje prinose'', govori Ivan Makvić, proizvođač paprike.

Na godinu proizvede oko 300 tona paprike.

''Prodamo sve, radimo s trgovačkim lancima, radimo sa otkupljivačima, ljudi su zadovoljni'', dodaje Makvić.

Prema zapadu razvijena i nalik austrijskima, istočno pak, sela su često prazna. Po bruto društvenom proizvodu ovaj kraj na državnom je začelju. U proteklih 19 godina izgubila je oko 20 tisuća stanovnika, pa ih trenutačno broji 70 tisuća.

''Svi su otišli van u Njemačku'', rekao je Dario Šimić, Čađavački Lug.

U općini Čađavica ipak je baby boom.

''Od svoje generacije moja kćer sigurno ima jedno 20 vršnjaka'', dodao je Šimić.

Neravnomjeran razvoj nastoji se izjednačiti europskim projektima. U četiri godine, županija je povukla milijardu i 700 milijuna kuna.

''Imamo poduzetničke inkubatore na području naše županije gdje se vodila velika briga o ravnomjernom regionalnom razvoju pa tako osim Virovitice imamo inkubator u Slatini, Orahovici i u Općini Pitomača'', kaže Emina Kovač, razvojna agencija Vidra.

Ulaže se i kulturnu baštinu, obnavljaju se plemićke kurije i dvorci. Pravi biser krije se iznad Orahovice. Ružica grad najveća je i najočuvanija srednjovjekovna utvrda kontinentalne Hrvatske.

''Nama je konačan cilj otvoriti je za oči javnosti na jedan način da ona bude sigurna za posjetitelje'', rekla je Marijana Lukačević, arheologinja PP Papuk.

Sastoji se od kapele, plemićkih prostorija, nekadašnjih radionica.

''Prema arheološkoj studiji dvorana kapele je jedini arheološki sklop koji će se moći obnoviti pod krov, vjerojatno će jednog dana biti prezentacijska dvorana gdje će se moći održavati znanstveni skupovi i sigurno početna točka obilaska same utvrde'', dodaje Lukačević.

Park prirode Papuk već je mamac za turiste. Izletište Jankovac bilježi skok od 400 posto. Povijest ovdje seže 400 milijuna godina unatrag, a budućnost se tek smiješi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene