Sinj i Trilj nekada su držali tvornički giganti koji su propali pa su se okrenuli gospodarskim zonama koje još nisu ojačale. Sinj ima oko 25.000 stanovnika, od čega 3500 mladih školske dobi, a nezaposlenih je 1800.

Galerija


Moćno razlivena poljem, rijeka Cetina drži na okupu Sinj, Trilj i čitavu Cetinsku krajinu. Sinj je tijekom godine grad kafića, a ljeti Alke.

Međutim, njegovi građani očekuju od njega još puno više života. Ljubica Gavrić rekla je da je to grad koji "nekoć imao jedan bogati društveni život", a odvjetnik Zvonko Maras: "Ne povlačimo novac iz EU fondova, ne koristimo ni državna sredstva. Smatram da je grad zapušten ekonomski i mladi nam odlaze."

Alka se trči više od tri stoljeća. Početkom kolovoza u Sinju, za najveće žege, trk konja i povik "U sridu!" s tribina trkališta prati i vrh svake Vlade. Ostatak godine, lokalnom stanovništvu ostaje da se samo snalazi. Ovdašnji tvornički giganti Dalmatinka, Cetinka i drugi, koji su zapošljavali tisuće ljudi, odavno su ugašeni i pokopani.

Muzej alke i Viteški dvori krasno su uređeni, ali od toga se ne živi. Gospođa Katica neprodana jaja s tržnice je vratila kući: "Kome ćeš prodati? Sve što san donijela vraćam kući", rekla je te dodala: "Držala san kokoši, radila u Dalmatinke, smijala se, veselila. Danas mogu plakati."

Zimi alkari žive svoj život, a konji uživaju u njezi i slobodnom trku. U blizini konja nalazi se nešto što rijetki gradovi imaju – sportski i travnati aerodrom. Od 1927. godine avioni lete iznad Sinja i slijetali na polje.

Osim aviona i alke, Sinj je bio grad vojske i vojarni koje su dugo su bile razrušene i napuštene. Sada vojarna Kula radi, a još jedna se obnavlja za braniteljski centar. Ostale još čekaju namjenu.

"Mladi nam odlaze, a mislio sam da će se vraćati"

Cetinsko polje je veliko, ali kanali za navodnjavanje od rijeke do polja su zarasli i neočišćeni. Andriji će bez vode sav usjev propasti. Umjesto 50 tona povrća, na njegovom je polju osušena zemlja, zbog čega je rekao da će sve "sigurno propasti" ako ne bude imao vode.

I Trilj i Sinj imaju svoje gospodarske zone: Čaporice i Kukuzovac. Svakako pohvalno, ali premalo je to radnih mjesta da zaustavi iseljavanja. U Sinju danas živi 25.000 stanovnika, od čega 3500 mladih školske dobi, a nezaposlenih je 1800.

"Mladi nam odlaze, a mislio sam da će se vraćati", rekao nam je stanovnik Sinja Mladen Porobija.

Sisak - 2 Kako živi grad uništen potresom? "Obećavaju da će vratiti mlade, ali nitko od mojih prijatelja to ne planira"

Ilok I engleska kraljica obožava njihov traminac: Grad slavne vinarske prošlosti i turobne sadašnjosti - s manjkom radne snage i niskom otkupnom cijenom

Na tom je području izgrađen veći broj kuća za odmor s bazenima, a onda je planove iznajmljivača pomrsila pandemija.

"Ja sam tu već petu sezonu i izvukli smo se iz kredita. Ali tko je u kreditu, ajme njemu", rekao je Stipe Ivišić, vlasnik kuće za odmor.

Ako lokalna vlast ne pokrene gospodarstvo i turizam, preostaje samo pomoliti se Gospi Sinjskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr