Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je četvrta zemlja koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. Za 430 tisuća osoba s invaliditetom, to je često samo slovo na papiru.


Pokazuje to i apsurdan primjer iz osječkog Doma zdravlja koji nije jedini. Invalidi koji moraju liječniku, trebaju se dva dana prije najaviti ako žele koristiti rampu za invalide. Začuđujuću odluku u Domu zdravlja pravdaju slabim korištenjem rampe.

Vezani članci Kolica na parkiralištu Kolica mu se otela kontroli i oštetila nekoliko automobila, jadnik se potpuno izgubio u žongliranju Policija, ilustracija Strašna nesreća: Auto prikliještio dječja kolica, dijete teško ozlijeđeno

Rampa za invalide je pod ključem. Da se upali zeleno svjetlo, treba se naručiti dva dana prije ili predvidjeti kad će vam zatrebati rendgen. 'Vi ćete shvatiti da ne možemo dva zaposlenika držati cijelo radno vrijeme zato što se rampa koristi jednom u tri mjeseca', rekao je Rudika Gmajnić, ravnatelj Doma zdravlja Osijek.

Zatvorena rampa nije osamljen primjer. Kada u pošti svakoga mjeseca podiže invalidninu, Krunoslav Zujić za pomoć mora moliti oca. Bilo kakvog pristupa za kolica nema, a do službenika u pošti dijeli ga nekoliko betonskih stepenica. 'Uvijek moram nekoga zamoliti da mi pomogne jer ja po ovim stepenicama ne mogu gore, a kamoli dolje', kaže Zujić.

Sa zatvorenom rampom u Domu zdravlja iskustva je imao i on. Nije se najavio pa je preko stubišta potegnuo otac. 'Ima sedam, osam stepenica, ja sam ga morao vući gore iako sam vidio rampu, ali ona je dignuta', rekao je Luka Zujić, Krunoslavov otac.

'Imamo brojeve mobitel i organiziramo se u najkraćem roku', smatra Gmajnić. Ako dobije kaznu jer se zbog zauzetog invalidskog mjesta krivo parkirao, na sud, Krunoslav također neće moći ne upregne li otac. Osječki sudovi dostupni su samo pokretnima.

'Ljuti me to, ali sad već biram gdje je lakše. Pa nekad moramo i 300 do 500 metara hodati da bi mogli normalno proći', Kaže Zujić. U Hrvatskoj je 430 tisuća osoba s invaliditetom i često su ovisni o pomoći drugih. Na problem Krunoslav naiđe i kad želi otići u Crkvu. Stara drvena rampa se raspada pa ni u katedralu ne može bez tuđe pomoći.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju