Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Forum za slobodu odgoja pozvao je građanke i građane da danas, povodom Međunarodnog dana tolerancije,16. studenog, upale svijeću ili lampion u svome prozoru s porukom 'Dosta je mržnje i netolerancije, želimo svijet obojan tolerancijom!'.


To se preporuča posebno stoga što posljednji slučaj pretučenog i na cesti ostavljenog dječaka u Gradištu kod Županje pokazuje kako živimo u društvu koje ne uvažava različitosti.

Vezani članci Elton John (Foto: Getty Images) Elton John uputio poruku tolerancije na Montreux Jazz Festivalu u Švicarskoj Angela Merkel (Foto: Arhiva/AFP) Zabrinuti gospodarstvenici upozoravaju Merkel na posljedice prosvjeda desnice

Međunarodni dan tolerancije je prilika da se svake godine podsjetimo na važnost tolerancije u suvremenim društvima, navodi Forum u priopćenju. Posebno je to važno u društvima koja još uvijek razvijaju demokratsku kulturu i u kojima treba učiniti dosta napora da tolerancija postane sastavni dio privatnog i javnog života.

>> 'Ne možemo više ovako, nemaju nas pravo ubijati'

Forum naglašava da uvažavanje različitosti i tolerancija nije nešto samorazumljivo, već proces koji se uči, stav koji se gradi, proces u kojem obitelj i društvo, a pogotovo obrazovni sustav ima veliku ulogu jer može održavati i promicati okolinu u kojoj se svaka osoba može slobodno izraziti i imati sigurnost da će ostali to prihvatiti i prigrliti. Drži da se na tim vrijednostima trebaju temeljiti odgojne i obrazovne politike.

Forum posebno naglašava važnost javnih osoba i svih onih koji obavljaju javne dužnosti na potrebu da vlastitim primjerom promoviraju toleranciju, pluralizam i ljudska prava. Navode i kako važnu ulogu imaju i mediji koji zbog privlačenja pažnje sve intenzivnije ističu primjere brutalnosti i nasilja, dok poruke nenasilja i tolerancije te općenito temeljnih društvenih vrijednosti ne dobivaju medijski prostor.

Povodom tragičnog događaja u Gradištu koji se zbio samo dva dana prije Međunarodnog dana tolerancije, za sve one koji su bili žrtve nasilja zbog mržnje i netolerancije, za sve one koji su bili žrtve nasilja svojih vršnjaka, Forum za slobodu odgoja pozvao je građanke i građane da 16. studenog upale svijeću ili lampion u svome prozoru s porukom "Dosta je mržnje i netolerancije, želimo svijet obojan tolerancijom!".

Forum za slobodu odgoja je i pokrenuo kampanju "Oboji svijet bojama tolerancije" čiji je cilj podići svijest o važnosti tolerancije u svakidašnjem životu, te osobnu predanost u promicanju tolerancije u svojoj okolini.

Jedna od aktivnosti kampanje je potaknuti škole da teme nenasilja i tolerancije uvrste u nastavu – stoga smo izradili nastavne pripreme i radne listove za učenike koje svaki nastavnik može lako primijeniti u radu s učenicima i na taj način obilježiti Međunarodni dan tolerancije, poručuju iz Foruma.