Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vapaj Miroslavovih prijatelja

'Ne možemo više ovako, nemaju nas pravo ubijati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teško premlaćivanje kod Županje i dalje zgražava javnost. Dvojica nasilnika u noću sa subote na nedjelju pretukla su 17-godišnjeg mladića samo zato jer je imao drukčiju frizuru. Privedeni su pred istražnog suca Županijskog suda u Vukovaru.

Da stvar bude gora, mladića su ostavili nasred ceste, a na mračnoj ga je prometnici zatim pregazio automobil. Miroslav Tunjić tako je nažalost postao još jedna žrtva nasilja. Rezultati obdukcije pokazali su kako je Tunjić umro od udarca prilikom naleta automobila.

Pročitajte i ovo Majka žrtve nasilja i Matea Drmić, reporterka Dnevnika Nove TV Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje Zbog premlaćivanja maloljetnika u Vukovaru, moglo bi biti još uhićenja! Majka napadnutog mladića: "Što se dogodilo u subotu je sumrak Hrvatske" Vukovar Nakon divljačkog napada Vukovarci pripremaju prosvjed: "Sad je dosta, godinama nas teroriziraju! Neka se međusobno tuku, a mi ćemo pokupiti ostatke"

Cijelu noć palili su lampione u parku u Županji, kako bi odali počast svom kolegi, osnovali su i Facebook grupu. Mladi Županjci na taj način žele upozoriti sve nadležne na neodrživo stanje u društvu i da se djeca ne mogu ubijati zbog različitog odijevanja, razmišljanja ili ponašanja. Djeca su inače sinoć i mirno prosvjedovala i pred policijom u kojoj se nalazi dvojac koji je ovo i napravio. Razgovarali smo danas i s policijom, i sa ministarstvima te saborskim zastsupnicima, a svi se slažu kako problem treba riješiti, ali čini se nitko ne zna kako.

Prijatelji se nadaju reakciji iz Vlade

Nadamo se da će ova priča pogoditi gospođu Kosor i ostale u Vladi, da nam pomognu, jer mi više ne možemo ovako, jer mi želimo slušati ono što volimo i želimo se nositi kako volimo, a ne da nam drugi biraju glazbu i kako ćemo se nositi Denis, prijatelj preminulog Miroslava Tunjića 'Nadamo se da će ova priča pogoditi gospođu Kosor i ostale u Vladi, da nam pomognu, jer mi više ne možemo ovako, jer mi želimo slušati ono što volimo i želimo se nositi kako volimo, a ne da nam drugi biraju glazbu i kako ćemo se nositi. Oni nemaju pravo ubijati nas zbog toga što smo drugačiji', poručio je Denis, prijatelj preminulog Tunjića.

>> Dvije kaznene prijave zbog pokušaja ubojstva

Policija upozorava da su dosad imali niz aktivnosti, kako bi spriječili nasilje među mladima. 'Mi smo samo u ovoj godini, do zaključno sa listopadom, imali oko 4000 ovih postupanja prema mladim osobama, mlađim od 16, koje smo zatekli iza 23 sata u nedozvoljenom odnosno neadekvatnom provođenju svog slobodnog vremena', pojasnio je Dragan Josipović iz ravnateljstva policije.

'Na djeci se ne smije štedjeti'

Nasilje među mladima očito se ne može spriječiti, ali se može smanjiti. Hrvatskoj, slažu se svi, nedostaje stručnih osoba, a najviše u školama. 'Problem je generalan...vi znate da postoji čitav niz programa sprečavanja nenasilja. Naravno da se to radi u školama, ali škole očito nisu dovoljne i to treba malo raširiti', istaknuo je ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Radovan Fuchs.

Da država štedi na djeci vidi se iz prošlog proračuna, kada je smanjeno 11 milijuna kuna za preventivne programe za djecu i mlade. Najveće smanjenje doživjelo je ministarstvo znanosti, od 27 milijuna. Oporba smatra da se treba napraviti revizija. 'Kada bi se zaustavila krađa, bilo bi jako puno novaca za djecu i definitivno se na djeci se ne smije štedjeti. Oni se moraju potruditi da prestane odljev novca i da taj novac ode na programe koji su nam potrebni za djecu', poručila je SDP-ovka Milanka Opačić.

Ozbiljne alarmantne situacije

Luka Marinac. Luka Ritz. Josip Klasnić, samo su neki od žrtava čije su ubojice i napadači bili mladi ljudi od 15 do 25 godina. U godini krize i pojačanog stresa, država je dužna više pomoći.  Kako smo uspjeli doznati, ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ima jednu inicijativu da se strože kažnjavaju roditelji čija djeca se zateknu na neodgovarajućim mjestima u neodgovarajuće vrijeme. MUP je takvu inicijativu podržao. No, to je tek prvi korak.

Ipak sve kreće od obitelji, a ovo svakako ne smije biti predmet političkog prepucavanja, jer doista je riječ o ozbiljnim alarmantnim situacijama na kojima se ne bi trebali skupljati politički bodovi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene