Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Meteoalarm izdao upozorenje

Snijeg zameo Gorski kotar: Kod Ravne Gore ga je preko metar, dio sela bez struje, a HAK upozorava - "Odgodite put za sutra"

Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr)
Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stanje na autocestama (Kamere HAK) Stanje na autocestama (Kamere HAK) Kamioni na Grobničkom polju (Foto: Marko Balen) Kamioni na Grobničkom polju (Foto: Marko Balen) Foto: Marko Balen Snijeg je izazvao dosta poblema (Foto: Pixell) Snijeg je izazvao dosta poblema (Foto: Pixell) Foto: Pixell Snijeg u Gorskom kotaru (Foto: Marko Balen) Snijeg u Gorskom kotaru (Foto: Marko Balen) Foto: Marko Balen +21 Snijeg u Gorskom kotaru (Foto: Marko Balen) Galerija 1/26 >>
Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te na širem riječkom području, uključujući autoceste A1 između Bosiljeva 2 i Maslenice, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, dionicu Trakošćan-Karlovac-Udbina-Knin državne ceste DC1 te staru cestu kroz Gorski kotar između Karlovca i Rijeke (DC3), izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Snijeg i dalje pada. U mjestu Vrata kod Fužina palo je preko 69 cm. Kod Ravne Gore palo je više od metar snijega. Ceste su pod snijegom, ali prohodne. Silina oborina ne dozvoljava čišćenje do asfalta. Cestari imaju dovoljno soli i kemikalija.

Pročitajte i ovo Kolona na A3 nakon prometne nesreće HAK poziva na oprez Nesreća na zagrebačkoj obilaznici, stvorila se višekilometarska kolona: ''Kaos je!'' Ilustracija Neodgovorni vozači Oglušili se na zabranu: Policija s autoceste ''skidala'' vozila, dvojica kamionima blokirala staru cestu za Rijeku

U Dnevnik Nove TV se uživo s terena javio novinar Marko Balen, koji je rekao da do najavljenog smirenja vremena još nije došlo.

"Od kada smo došli u Gorski kotar primijetili smo da su pahulje snijega nešto sitnije, ali su još uvijek guste", rekao je Balen te dodao: "Ovako obilan snijeg u ovako kratkom vremenu pamti se tek od 2013. godine. U Delnicama je u 24 sata palo oko 75-80 centimetara snijega."

Tegljači i prikolice još uvijek ne mogu na autoceste.

"Očekuje se smirivanje vremena. Trebala bi popustiti i bura koja izaziva velike probleme na autocestama Rijeka-Zagreb i Zagreb-Split. Tegljači i poluprikolice još uvijek ne smiju ići iz Istre, Kvarnera i Dalmacije prema unutrašnjosti, kao ni iz unutrašnjosti u te dijelove", rekao je Balen.

Vozači nisu jedini koji zbog nevremena imaju problema. Naime, značajan je dio Gorskog kotara u subotu bio bez struje.

"Osim cestara, puno su posla imali i djelatnici HEP-a. Naime, ujutro je u Gorskom Kotaru od 396 trafostanica čak 118 bilo izvan funkcije. Situacija je sada puno bolja, no još uvijek ima mjesta, pogotovo na području grada Vrbovskoga, koja su i dalje bez električne energije", dodao je.

HAK savjetuje da se za putovanja pričeka nedjelja

"Tijekom današnjeg dana došlo je do velikog broja prometnih nezgoda i nesreća. Oni koji mogu odgoditi put za sutrašnji dan neka to i učine. Sutra se očekuje manje snijega, vjetar će oslabjeti, ali će temperature i dalje biti niske", rekao je Irvin Filipović iz HAK-a.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci ili Istri, te obrnuto, nema slobodnog cestovnog pravca. Sljemenska cesta je otvorena za sav promet.

Zbog vjetra su samo za osobna vozila otvorene dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica te Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8); dionica autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika. Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila); na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Zbog prometnih nezgoda vozi se usporeno na autocestama A1 kod čvora Otočac u smjeru Splita; A3 Bregana-Lipovac na 288. km u smjeru Lipovca.

Za sav promet zatvorena je državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno (snježna vijavica).

U prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen, Lopar - Valbiska, Ubli -Vela Luka-Split i Sućuraj-Drvenik; katamaranske linije: Mali Lošinj - Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa -Bol-Split i Korčula-Hvar-Split, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila i dostavna vozila do 3 tone.

DHMZ: oblačno, susnježica i snijeg

Pretežno oblačno, u unutrašnjosti povremeno uz susnježicu i snijeg, a na Jadranu kišu; temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda, u unutrašnjosti od -2 do 3, u gorju i malo niža, na sjevernom Jadranu od 3 do 8, a u Dalmaciji između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva.

Na kopnu se mjestimice očekuje stvaranje debljeg snježnog pokrivača, osobito u gorskim predjelima. U Dalmaciji ponegdje može biti obilnije oborine, a na sjevernom Jadranu i malo snijega nošenog jakim vjetrom.

Vjetar slab, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima, a u Dalmaciji veći dio dana povremeno jugozapadnjak i jugo, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoza za Hrvatsku za danas, 3. veljače.

Upozorenje Meteoalarma zbog padalina

Zbog padalina Meteoalarm je za neka područja izdao upozorenja. Meteoalarm je za područje Gospića izdao narančasto upozorenje, a zbog najavljenih obilnih oborina, većinom snijega.

Za sada snijega ima najviše na Zavižanu 120 centimetara, u Delnicama 60 i Čabru 50 centimetara. Očekuje se da će ga na pojedinim područjima pasti i do pola metra novog snijega.

Upozorava se i na mogućnost bujičnih poplava, ponajprije u Lici. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Visina snijega na tom području bit će veća od 15 centimetara, pa se građani upozoravaju da pripaze pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama.

Crveno je upozorenje izdano za područje Velebitskog kanala, zbog jake i vrlo jake, mjestimice i olujne bure koja će slabjeti prema kraju dana i u noći.

Meteorolozi upozoravaju da je potrebno biti svjestan opasnosti i obratiti pozornost te pratiti najnovija vremenska izvješća. Savjetuju javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti. (N.C./Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene