S obzirom na ledeni val koji nam stiže, donosimo nekoliko praktičnih savjeta koji bi vam trebali pomoći da izbjegnete neugodnosti koje sa sobom donosi ciča zima. Pročitajte na što bi sve trebalo paziti.

Galerija


Idućih će dana više puta na dan trebati čistiti auto od snijega. Upozoravaju se vozači da ne upadnu u klasičnu zamku - očistiti samo stakla nije dovoljno, već treba pripaziti i na krov, jer ako vas policija uhvati sa snijegom na krovu, kazna je 700 kuna.

21.02.2018.
Na što paziti? (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Vezani članci Hladno vrijeme, ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Čeka nas hladan i maglovit tjedan, pogledajte kada možemo očekivati više sunca Zima, ilustracija (Foto: Pixsell, Igor Kralj) Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu za Hrvatsku, evo kakva nas zima očekuje

Kad ste spremni za polazak, nikako ne pretjerujte s grijanjem u vozilu. Pripazite da razlika temperature u automobilu nije baš ekstremno različita od one vani kako biste izbjegli šok prilikom izlaska iz vozila. To se posebno odnosi na starije osobe.

21.02.2018.
Na što paziti? (Foto: Dnevnik.hr) - 5

S obzirom na to da nas čekaju temperature debelo ispod nule, poledica na cesti bit će opasnost za sve vozače. Zato je vrlo važno brzinu prilagoditi onoj na kojoj se osjećate sigurno, kako biste mogli izbjeći bilo koje nepredviđene situacije.

"Ako treba voziti 10 km/h neka vozači voze 10 km/h i naravno prilagode vožnju vremenskim uvjetima. Kroz gorske predjele i zimska područja u svakom slučaju trebaju voziti sa sve četiri zimske gume", kaže Irena Belamarić iz HAK-a.

Led ne vreba samo na cesti, već i na pločniku. Stoga pazite kako hodate i preporučamo vam nositi obuću s gumenim potplatima ili prorezima kako biste smanjili rizik od pada. Ovo se posebno odnosi na starije osobe i djecu, kod kojih je opasnost od prijeloma puno veća nego kod ostalih.

21.02.2018.
Na što paziti? (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Kavopije i ljubitelji alkohola tijekom ekstremno niskih temperatura trebali bi se suzdržati od omiljenih pića jer ona izazivaju širenje krvnih žila i tako gubitak tjelesne topline. Idealna zamjena, ma koliko god manje privlačna bila, jest topli čaj.

21.02.2018.
Na što paziti? (Foto: Dnevnik.hr) - 1

I za kraj, jedan koristan savjet za unutrašnjost vašeg doma. Kako biste spriječili smrzavanje vode u instalacijama, preporučuje se povremeno puštati vodu iz slavina ili čak tijekom onih najhladnijih noći pustiti je tijekom cijele noći da lagano teče. Naime, manji je trošak takve potrošnje nego onaj od eventualnog puknuća cijevi.

21.02.2018.
Na što paziti? (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr