Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proljeća nema na vidiku

Zima se ne da: I danas se očekuje novih 20 centimetara snijega...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni danas nas ne bi trebalo iznenaditi 20-ak novih centimetara snježnog pokrivača.

Zbog daljnjeg utjecaja Sredozemne ciklone, još dva dana će nam pritjecati zrak bogat vlagom, a kako je centar pozicioniran južnije, u većini kopnenog područja puhat će i hladan sjeveroistočnjak.

Pročitajte i ovo Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like Očekuje se i sutra Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like: Pogledajte koliko ga ima Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg

>> Akcija GSS-a: Spasili baku s ozbiljnim astmatičnim napadom zametenu u snijegu!

Oblačno s oborinama tako se nastavlja i danas. U Slavoniji se očekuje kiša, a u zapadnim, sjeverozapadnim i gorskim krajevima opet snijeg, kojeg pak bura ponegdje može donijeti i na sjeverni Jadran. Na moru će tako uglavnom kišiti, mjestimice i obilnije, osobito na jugu, gdje će povremeno i zagrmjeti. U središnjoj i gorskoj Hrvatskoj puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, a u Dalmaciji istočnjak i jugo.

Nešto topliji jugoistočnjak puhat će i u istočnoj Slavoniji, zbog čega će temperatura tamo biti viša nego drugdje na kontinentu - Ujutro oko 3 i 4 stupnja, a danju može porasti čak i do 10 stupnjeva. Tijekom dana će uglavnom kišiti, za razliku od središnjih krajeva, gdje će i dalje padati snijeg. Tijekom dana očekuje se i više od 20 centimetara novog snježnog pokrivača. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak, a temperatura će ostati oko nule.

Slično, više od 20 centimetara snijega, samo koji stupanj hladnije bit će i u gorskoj Hrvatskoj. Na sjevernom Jadranu očekuje se kiša, ili kiša i snijeg nošeni jakom burom, koja pak na udare može biti i olujna. Najviša dnevna temperatura bit će između 5 i 8 stupnjeva.

U Dalmaciji će se nastaviti oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom. Pritom je na jugu moguća grmljavina. Sjevernije uz buru može pasti i nešto snijega, dok će južnije, čini se, prije svega južnije od Šibenika, puhati istočnjak i jugo. Tempratura od 5 na sjeveru do 10-ak stupnjeva na jugu Dalmacije.

I u četvrtak će u unutrašnjosti još padati snijeg, u Slavoniji kiša i snijeg, a oborine će postupno prestajati tek prema vikendu. Na moru će se još u četvrtak zadržati promjenjivo, moguće i uz slabe oborine, dok bi već u petak i subotu trebalo prevladavati sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura te sjeverozapadnjak, a temperatura se neće znatnije mijenjati.

Problemi u prometu

Zbog snijega otežano se vozi u Lici, Gorskom kotaru, mjestimice u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri i skliski, izvijestio je Hrvatski autoklub.

Snijeg povremeno pada i u unutrašnjosti Dalmacije, posebice na dionici autoceste A1 između čvorova Šestanovac i Vrgorac. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozače Hak upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na Jadranskoj magistrali (D8) između Senja i Karlobaga zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Bakra do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina), zbog bure.

Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A1 od južnog ulaza u tunel Sveti Rok do vijadukta Božići i A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, no autoceste su otvorene za sva vozila, a vozi se uz ograničenja brzine.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru i Lici te dijelu Zadarske županije i središnje Hrvatske, uključujući staru cestu kroz Gorski kotar (D3) i državnu D1 na dionici Čeglje-Karlovac-Slunj-Udbina-Gračac-Knin.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Split- Vela Luka i Pelješac- Mljet, te katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis i Split-Hvar-Korčula. (T.Š./Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene