Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Židovske općine najavljuju svoju komemoraciju u Jasenovcu dok će državnu bojkotirati.


Koordinacija židovskih općina Hrvatske priopćila je u ponedjeljak da će ove godine komemoraciju žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac održati u petak, 15. travnja, što znači da je odlučila bojkotirati službenu komemoraciju, zakazanu za 22. travnja, a neslužbenoj komemoraciji možda se priključe i predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV), Saveza antifašista Hrvatske (SABA) i SDP-a.

Vezani članci Ana Brnabić (Foto: AFP) Brnabić: ''Za ne vjerovati je, ali živimo u vrijeme kada mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Bleiburg'' Slika nije dostupna 'Ako sljedeći put Hrvatska izabere predsjednika antifašista, stvari će biti bolje'

Koordinacija židovskih općina još je prije tjedan dana najavila bojkot državne komemoracije u znak prosvjeda zbog "politike nečinjenja" u odnosu na izmjene postava muzeja u Jasenovcu, te "dnevnopolitičkih događanja vezanih uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", a o mogućnosti da joj se priključe u bojkotu i organizaciji vlastite komemoracije danas trebaju odlučiti čelnici SNV-a i SABA-e.

Iz SDP-a se neslužbeno dozanje da bi na "alternativnu" komemoraciju žrtvama ustaškog logora mogao doći i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji bi time također izbjegao sudjelovanje na službenoj komemoraciji.

Također, po neslužbenim informacijama, čelnici Koordinacije Ognjen Kraus, SNV-a Milorad Pupovac i SABA-e Franjo Habulin otišli su danas u Predsjedničke dvore na Pantovčaku, gdje će o tom problemu razgovarati s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.

Predsjednica je u međuvremenu izrazila zabrinutost zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela, posebno u vezi s obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca, te je pozvala sve građane, stranke i organizacije, Vladu i Sabor da se ujedine oko temeljnih vrijednosti društva, u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja žrtava Jasenovca. (Hina)