U Dubrovniku pobuna protiv projekta hotela Belveder vrijednog 150 milijuna eura na koji se čeka 20 godina. To bi trebao biti jedan od najluksuznijih hotela u Hrvatskoj, no dubrovačko Društvo arhitekata upozorava na niz manjkavosti i traži novu javnu raspravu. S druge strane, dio građana nezadovoljan je rješenjima, pa prozivaju grad.

Galerija


Projekt hotela Belvedere, vrijednog 150 milijuna eura, potaknuo je žestoku raspravu i pobunu.

Vezani članci Školski dnevnik (Foto: Dnevnik.hr) Odzvonilo "štancanju" odlikaša? Ministarstvo obrazovanja mijenja pravilnik o ocjenjivanju Rušenje kuće (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Stihijska gradnja dolazi na naplatu: Cesta u Dubrovniku postala je opasna po život, građani strepe od urušavanja

S jedne strane dio građana je ljutit jer od rujna traže sastanak s gradonačelnikom koji nikako da ih primi, s on ponovno daje nova obećanja.

"Naravno da hoću i već pripremamo prve mjere i tražimo zone gdje i na koji način možemo povećati parking površine i osigurati veće parking prostore", govori Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Naime, građani traže da im Grad osigura parkirališna mjesta, jer im trenutno za parkiranje služi cesta u naselju, koja će biti prenapučena gradnjom hotela.

Problemi oko projekta hotela Belveder (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Problemi oko projekta hotela Belveder (Foto: Dnevnik.hr) - 3

A kritike projektu Belveder stižu od strane Društva arhitekata Dubrovnik. Izgrađenost parcele puno je veća, a vizualizacija maskirana bujnom vegetacijom obmanjuje javnost, tvrde u Društvu.

"Stari Belver je imao izgrađenost 20 posto, nova izgrađenost koja se sada predviđa je 40 posto", govori Svjetlana Jelavić Dean, Društvo arhitekata Dubrovnik.

Problemi oko projekta hotela Belveder (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Problemi oko projekta hotela Belveder (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Idejno rješenje hotela potpisuje hrvatski studio 3LHD koji je pobijedio na međunarodnom natječaju u jakoj konkurenciji. Arhitekt Dabrović kaže kako su kritike neutemeljene, a Društvo arhitekata traži novu javnu raspravu prije novih procedura.

Gradonačelnik Dubrovnika u petak je rekao kako je javna rasprava prošla i kako ne vidi nikakvu potrebu je ponavljati.

Problemi oko projekta hotela Belveder (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Problemi oko projekta hotela Belveder (Foto: Dnevnik.hr) - 5

Autori idejnog rješenja poručuju sve je u detalje prezentirano više puta i nema potrebe za novom javnom raspravom. Ruševine Belvedera 20 godina su na čekanju, projekt je vrijedan 150 milijuna eura. Svi žele novi hotel, građani se prvenstveno nadaju kako će sve u poptunosti raditi u javnom interesu.

Ukoliko ne bude nove javne rasprave i novih procedura prve dozvole bi investitor mgao dobiti već u ožujku, a rušenje starog hotela najavljuju u jesen ideuće godine, otvaranje hotela predviđa se u 2021. godini.

Problemi oko projekta hotela Belveder (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Problemi oko projekta hotela Belveder (Foto: Dnevnik.hr) - 6

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr