Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon priloga u Provjerenom

Pala i ostavka: Ministar ipak pronašao novac za plaće ženama iz programa "Zaželi"

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr)
Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Nakon što je u emisiji Provjereno objavljena priča o projektu ''Zaželi'', kojim se vladajući hvale na sav glas, a u kojem je europskim novcem zaposleno 7000 žena, no plaće im kasne, neke su se stvari pomaknule s mjesta. Barem malo.

Ministar rada Marko Pavić osigurao je dodatnih 70 milijuna kuna za plaće žena koje su zaposlene preko europskog projekta ''Zaželi'' te će pozvati sve udruge, nositelje projekta, na potpisivanje aneksa ugovora kako bi im se novac odmah isplatio.

Pročitajte i ovo Izbori, Aleksandar Vučić - 1 donosi Provjereno Vučić nije kuhar, ali zna zakuhati frku: "Ne bi me čudilo da sad kažu - aha, vidite, taj i taj sastao se s ustašom" Helena Andračić Donosi Provjereno Majka 9-godišnjeg dječaka koji se kobnog dana igrao s prijateljima na igralištu, a završio na tlu s ugrizima na bedru: "Dijete je bilo bijelo od šoka i straha"

Dodatna financijska injekcija dogovara se s ministarstvom financija i za siromašnije lokalne jedinice, piše Večernji list.

Posljednjih tjedana nekoliko udruga i lokalnih jedinica "diglo se na noge" jer su potrošile sva doznačena sredstva za zapošljavanje, a na nova, iz kojih bi isplaćivali plaće zaposlenih na projektu, čekaju mjesecima.

Financiranje iz EU socijalnog fonda

Podsjetimo, projekt ''Zaželi'' zamišljen je kao financijski, ali i društveno, najvredniji projekt koji se u Hrvatskoj financira iz Europskog socijalnog fonda. Dosad je preko njega zaposleno oko 6200 žena starijih od 50 godina koje vode brigu o desecima tisuća staračkih domaćinstava u seoskim područjima i na otocima ili u domaćinstvima kojima treba dodatna pomoć.

Za njihove plaće i ostale troškove osigurano je oko milijardu kuna, projekt bi trebao trajati do 2021., no transfer novca prema korisnicima ide sporije nego što se očekivalo.

Ministar Pavić kaže da su nositelji projekta, 200 općina i gradova te 92 civilne udruge, dosad na svoj račun dobili 450 milijuna kuna. Korisnici su, međutim, doznačena sredstva odavno potrošili pa plaće novozaposlenih žena isplaćuju iz vlastitih proračuna. "Nijedna žena neće izgubiti posao i realizacija projekta nije ugrožena", uvjerava ministar Pavić i objašnjava da do zastoja u refundaciji sredstava nije došlo zbog nedostatka novca, nego zbog procedure.

Pala i ostavka

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Marko Sever dao je ostavku, a ministar Pavić prihvatio ju je zbog kašnjenja u obradi zahtjeva iz projekta "Zaželi".

HZZ je dobio zadatak da hitno pripremi akcijski plan za rješavanje zaostalih predmeta, kažu u Ministarstvu rada. Predloženo je da se krene s promjenom zakona kako pomoćnici i zamjenici ravnatelja državnih zavoda kao što su Zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo više ne bi imali status dužnosnika.

Zavod za zapošljavanje probija rokove

Provjereno je otkrilo da udruge koje provode projekt – njegova realizacija dovodi do ruba živaca. Novac koji su trebali dobiti i na temelju kojeg su zaposlili sve te žene nisu dobili. Razlog tome je što Zavod za zapošljavanje ne radi svoj dio posla kako spada i ministar Pavić se zbog njih crveni i izvlači, a oni šute ko zaliveni.

Cijeli koncept doveden je u pitanje. Udruge koje zapošljavaju su na rubu, a europski novac za plaće koji isplaćuje Zavod za zapošljavanje kasni. Rješavaju to stanje tako da posuđuju na sve strane i dižu kredite.

Zavod za zapošljavanje dobio je nalog da do početka kolovoza riješi sve zaostatke. Nakon što dobiju predujam za projekt, udruge i lokalne jedinice, svaka tri mjeseca šalju Zavodu za zapošljavanje zahtjev za nadoknadu. On se mora pregledati u 45 dana i nakon toga biti isplaćen u idućih 30. No rokovi su probijeni mimo svake mjere jednim dijelom i stoga što se projekt, zbog velikog interesa, više nego udvostručio u odnosu na početne planove.

U Ministarstvu kažu da je, prema njihovoj provjeri, kašnjenje u isplati sredstava financijski ugrozilo i iscrpilo desetak korisnika, neprofitnih udruga koje nemaju vlastitih sredstava i manjih lokalnih jedinica. Predujam je potrošen brže od očekivanja i zbog povećanja minimalne plaće za 310 kuna mjesečno, što će se, kažu u Ministarstvu, svima refundirati jer je riječ o prihvatljivom trošku na koji korisnici programa nisu mogli utjecati niti ga predvidjeti u trenutku ugovaranja programa.

Uz minimalnu plaću, zaposlenim ženama država osigurava i troškove prijevoza, kao i kupnju bicikla u vrijednosti do 1500 kuna te još 7000 kuna za edukaciju, a kućanstva o kojima se brinu dobivaju 200 kuna mjesečno za higijenske potrepštine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene