Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žene na Balkanu predvode političku revoluciju. Iako je riječ o konzervativnoj regiji, političarke sve češće dolaze na najviše funkcije u državi.


Žene su otkrile koliko je to zapravo teško, koja je cijena političkog uspjeha, ali i koje su prednosti političarki. Razloga za pjesmu ima sve više političarki iz regije. Najviše političke funkcije nose njihova imena. Trend je počela Hrvatska s prvom ženom na čelu Vlade. No svaki uspjeh ima svoju cijenu.

Vezani članci Nakon slavlja u Kninu, predsjednik Zoran Milanović otišao je u Potravlje VIDEO Predsjednik je nakon Knina imao ispunjen dan: Dnevnik Nove TV doznaje kamo je otišao i s kim je bio u društvu Ilustracija Napeto u BiH: Presreo predsjednicu Republike Srpske i otrgnuo rotirku sa službenog automobila

>> Žene imaju manji mozak, ali...

'Naravno da je to bilo vrlo često na uštrb obitelji, osobito mog sina', rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor. Danas Kosovo ima Predsjednicu. 'To je pozitivna promjena koju naša zemlja, zemlje regije i svijeta prolaze dajući priliku ženama', rekla je Atifete Jahjaga, predsjednica Republike Kosovo.

Susjedi izabrali žene

Željka Cvijanović nova je premijerka u Banja Luci. Alenka Bratušek bit će na čelu slovenske Vlade. 'Vjerujem da će nakon nas ostati bolja Slovenija', rekla je Alenka Bratušek, premijerka Republike Slovenije. Osim što se moraju više dokazivati, političarke se često moraju braniti i od seksističkih napada muških kolega.

'Gospođo Sobol, držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange', rekao je jednom prilikom Vladimir Šeks svojoj kolegici Gordani Sobol. 'Budite bolje, pametnije, lukavije inteligentnije i zaboravit će da ste žene. Bojat će vas se', poručio je premijer Zoran Milanović.

'Žene nisu samo važne zbog brojki'

Unatoč brojnim preprekama, one uspijevaju. 'Naravno, žene nisu samo važne zbog brojki, već i zbog sposobnosti', rekla je Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda. Žena u hrvatskoj politici još uvijek je premalo. U Hrvatskom saboru sjedi 151 zastupnik, od toga je 39 žena.

'Ja se nadam da će se ta situacija promijeniti, ali se neće promijeniti sama po sebi. Promijenit će se kada žene se izbore za to', rekla je saborska zastupnica i bivša ministrica Mirely Holy. Prva prigoda na lokalnim izborima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju