Novi predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner rođen je u Zagrebu 1953. gdje je završio osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju, a 1976. je diplomirao na Medicinskom fakultetu.


Novi predsjednik Hrvatskog sabora je akademik Željko Reiner.

Vezani članci Slika nije dostupna Kako je Milanović sam sebi napravio najveću štetu Slika nije dostupna Konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora

Gospodin Reiner rođen je u Zagrebu 1953. gdje je završio osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju, a 1976. je diplomirao na Medicinskom fakultetu. Na Sveučilištu u Zagrebu doktorirao je 1982. godine, nakon čega je specijalizirao internu medicinu u Zagrebu i Hamburgu. Na postdoktorskom usavršavanju bio je u Oklahoma Cityju.

REINER JE NOVI PREDSJEDNIK SABORA: 'Čim se stvore uvjeti, predložit ću da se vrati naziv Hrvatski državni sabor'

Za docenta je izabran 1986., a dvije godine kasnije prvi put je izabran za redovitog profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Dodijeljen mu je naziv "Fellow of the Royal Society of Physicians" – FRCP London, "Fellow of the European Society of Cardiology" – FESC i "Fellow of the American College of Cardiology" - FACC.

Devet je godina bio pročelnik Kliničkog odjela Klinike za patofiziologiju KBC Zagreb, nakon čega je izabran za predstojnika Klinike za unutrašnje bolesti. Od 2003. godine pročelnik je Zavoda za metaboličke bolesti, pa pročelnik Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Od 2010. godine član je Savjeta Sveučilišta u Zagrebu.

Od 2004. do 2012. godine Reiner je bio ravnatelj KBC Zagreb gdje se istaknuo izgradnjom i opremanjem bolnice koja je danas jedan i pol puta veća nego što je bila prije njegovog mandata.

Član je Akademije medicinskih znanosti Hrvatske od 1990., a osam godina je bio njen predsjednik. Bio je član-suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a od 2006. godine je njihov redoviti član - akademik. Voditelj je Odbora za aterosklerozu HAZU-a. Reiner je počasni član Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine.

Bio je član Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), najvišeg upravljačkog tijela te organizacije kao drugi Hrvat u povijesti. Član je Upravnog odbora Svjetske udruge za aterosklerozu.

Objavio je mnogobrojne znanstvene i stručne radove, gostovao na sveučilištima u SAD-u i Europi, te je predavao na nizu europskih i svjetskih kongresa.

Član je znanstvenih odbora gotovo svih europskih i svjetskih kongresa iz područja ateroskleroze i kardiologije. Vodio je više znanstveno-istraživačkih projekata, član je uredništava i recenzent više uglednih međunarodnih časopisa.

Bio je i glavni tajnik Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), a sada je član odbora za izbor novih "fellows" ESC.

Reiner je autor nekih ključnih europskih smjernica – Europskih smjernica za liječenje dislipidemija, te je koautor Europskih smjernica za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Bio je predsjednik Povjerenstva za lijekove i povjerenstva za dodjelu naziva primarijus, kao i član tročlanog međunarodnog komiteta za dodjelu značajne svjetske nagrade iz medicine "Leon Bernard Prize".

Akademik Reiner član je Društva hrvatskih književnika i autor nekoliko knjiga poezije.

Kao dragovoljac je sudjelovao u Domovinskom ratu te je odlikovan brojnim civilnim i vojnim odličjima.

Od 1998. do 2000. godine bio je ministar zdravstva u Hrvatskoj, a od 2010. je predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća RH. Član je Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Hrvatskoga sabora. Godinu dana je bio potpredsjednik Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora. Član je Odbora za međuparlamentarnu suradnju, zamjenik člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative, a od 2012. godine je potpredsjednik Hrvatskog sabora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju