Prošlogodišnja pobjednica utrke Wings for Life World Run, Željka Šaban Miličić, ove godine Zadar će zamijeniti Floridom. Za humanitarni cilj prošle godine istrčala je 44 kilometra, koje će kao i dosad posvetiti onima koji to ne mogu.

Galerija


Utrku Wings for Life World Run Željka trči već godinama. Ostali sudionici zadarske utrke mogli bi ju pamtiti po njezinu zaštitnom znaku – sretnoj šilterici, ali i po pozitivnom duhu koji prenosi na ostale članove svog trkačkog tima. Nadimak "hrvatska Iron Lady" Željka je stekla zbog svojih sportskih postignuća u triatlonu. Utrku Ironman završila je za manje od deset sati kao prva žena u Hrvatskoj, a našu je zemlju predstavljala 2016. godine na Ironman svjetskom prvenstvu na Havajima.

Vezani članci Wings for Life World Run utrka - 2 Zašto je Wings for Life World Run zaista jedinstvena utrka? Nije slična nijednom drugom natjecanju Utrka Wings for Life World Run 2017. godine (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) - 4 Prizori koji obilaze čitav svijet: Wings for Life World Run u Zadru

Trenerica je u Triatlon klubu Swibir, a svojim sportskim talentom već treću sezonu na trčanje potiče stotinjak zaposlenika Vipneta kroz Vipovu školu trčanja. Svake se godine u ostvarenju humanitarnog cilja ove globalne utrke priključuje i pedesetak aktivnih članova Vip Running Teama. Iako su dosad trčali svi zajedno na zadarskoj utrci, ove godine Željka odlazi trčati na Floridu, točnije u gradić Sunrise.

"U Zadar sam prošle godine išla kao njihova trenerica, držati im tempo na utrci, bodriti ih i motivirati, te otrčati otprilike 15 kilometara, ali je sve krenulo drugim putem. Kada sam odlučila trčati do kraja, glavom mi je prolazila misao "bus za povratak u Zagreb kreće u 5, a ja još trčim, hoće li me čekati, ali naravno, ekipa je ekipa, navijali su i bodrili me do samog kraja i hvala im na razumijevanju", rekla je Željka.

Tada je, kao pobjednica u ženskoj konkurenciji osvojila i nagradu – odabir bilo kojeg grada na svijetu u kojem želi otrčati globalnu utrku Wings for Life World Run na kojoj se trči u isto vrijeme diljem svijeta. Odabir je pao na Floridu jer već godinama priželjkuje posjet svom plivačkom treneru iz plivačkog kluba Mladost.

"Eddie Tiozzo usadio mi je prije svega puno ljubavi, a zatim znanja o plivanju te sportu općenito i zato mu veliko hvala. Spojiti posjet i utrku bila je idealna prilika. Izgleda da sam dovoljno jako željela otići i da mi se želja ostvarila."

Za motivaciju svog trkačkog tima ne brine se jer, kako kaže, kada je cilj pomaganje u financiranju istraživanja za izlječenje ozljeda leđne moždine, toga ne može nedostajati.

"Ova utrka je prije svega posebna. U ovoj utrci ne trčiš za sebe, za neki rezultat, nego trčis za one koji bi to željeli, a ne mogu. Osjećaj kada znaš da svoje kilometre poklanjaš nekome tko bi želio samo hodati zaista je neopisiv, onaj osjećaj kada znaš da ćeš svojim doprinosom učiniti svijet boljim. Utrka je stvarno posebna jer nema ciljnu liniju, utrka koju baš svatko može završiti, utrka gdje smo svi pobjednici."

Bez obzira na to što ove godine 6. svibnja neće biti u Zadru, Željka će odraditi svoje rituale. Dvije noći prije utrke odlazi na spavanje već oko 20 sati, a na dan utrke ne propušta popiti zeleni čaj i pravu tursku kavu. Uživat će u svakoj sekundi pretrčanog metra, a Vip Running Timu i svima ostalima Željka poručuje da budu svjesni svojih mogućnosti, da bodre jedni druge i da žive svoje snove.