Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Produžena ruka politike'

Željka Markić optužila USKOK da radi pritisak na udruge i Grad Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa 'U ime obitelji' upozorila je danas na funkcioniranje USKOK-a u referendumskom postupku 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom'.

Odvjetnik udruge Krešimir Planinić istaknuo je, naime, da se pokušava obeshrabriti Grad Zagreb da ne plati račune za pokroviteljstvo koje je dogovoreno s inicijativom 'U ime obitelji'. Podsjetimo, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića USKOK tereti da je oštetio gradski proračun za najmanje 300 tisuća kuna tako što je Grad Zagreb inicijativi ustupio štandove za prikupljanje potpisa za referendum, a pomogao im je i u tiskanju letaka.

'Smatramo da je USKOK izdvajanjem 'U ime obitelji' između drugih inicijativa i udruga koje je Grad Zagreb financirao u tijeku protekle godine, u stvari radio pritisak na Grad Zagreb te da predstavlja zloupotrebu državnih institucija kao metode da bi se vršio politički pritisak na građanske aktiviste', rekla je na konferenciji za novinare Željka Markić.

'Čudno je i nelogično da samo tri dana nakon početka prikupljanja potpisa, 24. rujna 2014. USKOK od Grada Zagreba navodno traži objašnjenje o pokroviteljstvu i time takvo pokroviteljstvo obeshrabruje', naglasio je Planinić.

Nakon uhićenja gradonačelnika Bandića – 19. listopada 2014., navode u udruzi, počinju pristizati računi za usluge koje nije naručila. Radilo se o izradi i emitiranju radijskog promotivnog spota te korištenju štandova dok je račun za tiskanje letaka pristigao u prosincu 2014., dva mjeseca nakon završetka izjašnjavanja građana.

Pročitajte i ovo Milan Bandić, Zdravko Krajina, Denis Mohenski Posao s kućicama Bivši Bandićev vozač i Kralj Adventa ne idu u zatvor: Nagodili se s USKOK-om Slika nije dostupna Kritizirali vladajuće 'U ime obitelji': 'Referendumska odluka građana je obvezujuća!

'To je još jedan pokušaj ušutkavanja djelovanja inicijative 'U ime obitelji'!

'U ime obitelji' je 12. siječnja 2015. Gradu Zagrebu uputila dopis u kojem je dostavila sve račune. USKOK, međutim, 23. siječnja od dogradonačelnice Sandre Švaljek traži dostavu njezina odgovora na dopis „U ime obitelji“ očigledno sugerirajući zamjenici gradonačelnika da odbije zahtjev za plaćanjem računa koje bi po Zaključku o pokroviteljstvu Grad Zagreb trebao platiti, navode u inicijativi u kojoj su negativni odgovor od dogradonačelnice primili 30. siječnja ove godine.

'Kad se jedna skupina ljudi izdvaja od svih ostalih na ovaj način, radi se o o tome da nismo svi isti pred zakonom. Smatramo da se radi o zloupotrebi državnih institucija kao metodi pritiska na one s kojima se aktualna politička vlast ne slaže', pojasnila je Markić dodavši kako se ovakvom zloupotrebom pokušava zaustaviti jedna građanska inicijativa koja se zalaže za demokratizaciju političkog prostora te kako se mora razgovarati o ljudima koji vode te institucije'.

Markić je pojasnila da se radi o velikom problemu jer je nedavno u jednim dnevnim novinama izašao dio njezina iskaza koji je dala u USKOK-u, u pogrešnom kontekstu, napomenuvši kako su svi potpisali izjavu o neiznošenju činjenica o iskazu u javnost, što nije nitko iz inicijative radio. "To znači da su iz USKOK-a dostavljene informacije o iskazima medijima", zaključila je dodavši kako postoji veliki problem ako USKOK služi kao produžena ruka politike.

Na novinarsko pitanje o Zakonu o referendumu o kojem se danas raspravlja u Hrvatskom saboru, Planinić je rekao: 'Svima je poznato i stručna je javnost rekla kako je nedopustivo prikupljanje potpisa u državnim uredima, rok je neadekvatan.'

Napomenuo je kako 'nije moglo doći do promjena Ustava, tako da Zakon o referendumu ne može biti kompletan u smislu kvalitativnih promjena koje je inicijativa predlagala. Neke su od njih da se točno odredi broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma, da nije u postotku i jedan od drugih elemenata – da se referendumsko pitanje provjeri prije samog ulaska u referendumski postupak koji je skup'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene