Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Antunovićka odlazi s mjesta potpredsjednice SDP-a zbog neslaganja s Milanovićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željka Antunović, zamjenica predsjednika SDP-a, danas je dala ostavku na tu funkciju zbog loše suradnje i komunikacije s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem.

Željka Antunović odluku je objavila na sjednici Glavnog odbora SDP-a, koja je trajala punih osam sati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Subotnja svađa na političkoj špici Kosor na Milanovića, Milanović na Kosor, Čačić po svima Slika nije dostupna Milanović: 'HDZ Hrvatsku vodi na koruptivan i autoritativan način'

U najavljenim promjenama statuta stranke ionako je predviđeno ukidanje funkcije na koju je dala ostavku. 

Antunović: Ostavku sam podnijela zbog nedostatka zajedništva u SDP-u

Željka Antunović rekla je da se na ostavku odlučila nezadovoljna nedostatkom zajedništva u stranci, gubitka koalicijskog potencijala te izostanka jasne strategije daljnjeg djelovanja SDP-a.

Željka Antunović rekla je da se na ostavku odlučila nezadovoljna nedostatkom zajedništva u stranci, gubitka koalicijskog potencijala te izostanka jasne strategije daljnjeg djelovanja SDP-a.

Željka Antunović rekla je da se na ostavku odlučila nezadovoljna nedostatkom zajedništva u stranci, gubitka koalicijskog potencijala te izostanka jasne strategije daljnjeg djelovanja SDP-a.

"Ovim činom želim postići jedan cilj - da SDP bude bolji i kvalitetniji nego je danas. I danas je dobar i kvalitetan, ali mu nedostaje zajedništva, zajedničkih napora na pripremi stranačkih odluka i strategija. Imamo problem s gubitkom koalicijskog potencijala, zajedništva u stranci, jasne strategije djelovanja SDP-a", izjavila je Antunović nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a.

"Moja glavna motivacija bila je da se u stranci dogode promjene za koje ocjenjujem da se mogu i moraju dogoditi", dodala je. Antunović je naglasila da je odluku o ostavci donijela samostalno, bez konzultacija bilo s kim u SDP-u, da je dugo razmatrala što će učiniti, a da ju je na odluku da podnese ostavku potaklo i to što je za snagu SDP-a učinila mnogo pozitivnih napora, ali da u tome nije uspjela.

Upitana misli li se na izbornoj stranačkoj konvenciji u svibnju kandidirati za čelno mjesto SDP-a, odgovorila je da će se o tome razgovarati kada za to dođe vrijeme, a na upit ima li ambicije za predsjedničko mjesto odgovorila je: "I dalje imam ambicija biti aktivni sudionik događaja u SDP-u".

Na upit je li je ostavku podnijela zbog neslaganja s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem oko vođenja stranke, odgovorila je da o tome ne želi govoriti, rekavši tek da je, nakon što je Milanović izabran za predsjednika, "dala puni pozitivni doprinos SDP-u, a onda i Milanoviću".

Ipak, u njezinoj izjavi kojom je Glavni odbor izvijestila da podnosi ostavku stoji da je zajedništvo u SDP-u danas narušeno, da je stranka ostala bez političkih partnera, da nema jasne strategije, a da "predsjednik izbjegava prihvatiti aktivnu ulogu u razrješenju takvog stanja". "Više puta sam predlagala da se ovim pitanjima kontinuirano bavi vodstvo SDP-a. U mojem zadnjem pokušaju predsjednik stranke direktno mi je rekao da u tom pogledu nemam niti ingerencija, niti odgovornosti", stoji u izjavi.

Ističući kako preuzima svoj dio odgovornosti za poraz SDP-a na parlamentarnim izborima, Antunović u izjavi kaže i da joj, budući da ne može utjecati na rješavanje iznesenih problema u SDP-u, ne preostaje ništa drugo nego podnijeti ostavku. U izjavi napominje da je tijekom mandata zamjenice predsjednika stranke (od 2004. ) unatoč najkriznijem razdoblju za stranku nakon smrti Ivice Račana te "tinjajućim sukobima i podijeljenim interesima", svoju poziciju koristila kako bi očuvala zajedništvo, spriječila javno sukobljavanje i postavila visoke standarde za izbor predsjednika. 

Milanović: Žao mi je zbog ostavke Željke Antunović, ali u SDP-u nema nejedinstva

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je večeras kako mu je žao što je njegova zamjenica Željka Antunović podnijela ostavku, ali i odbacio njezinu tvrdnju da u SDP-u nema zajedništva i suradnje.

"Iskreno mi je žao, i ljudski i politički, nisam očekivao ostavku. No, po mojoj ocjeni, u stranci nije bilo nejedinstva, suradnja je bila dobra", izjavio je Milanović nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Rekao je da je iskaz povjerenja i zajedničke suradnje u stranci i činjenica da je SDP podupro i potvrdio Željku Antunović za potpredsjednicu Hrvatskog sabora.

Upitan smatra li tu ostavku udarcem na sebe, odgovorio je da će o tome je li njezina ostavka udarac svoje mišljenje dati javnost i stranačko članstvo.

Milanović je novinare izvijestio da je Glavni odbor danas usvojio nacrt stranačkog statuta i analizu rezultata SDP-a na parlamentarnim izborima koju je izradila na prethodnoj sjednici Glavnog odbora izabrana radna grupa.

U toj analizi, među ostalim, stoji da je SDP u izbore ušao izuzetno pripremljen, da su neosporni visoki izborni rezultati jer premašuju očekivanja iz 2006. i rezultate koje je stranka ostvarila na izborima 2003., ali da unatoč tomu SDP nije uspio na izborima pobijediti HDZ.

Kao najznačajniji razlog izbornog poraza u SDP-u vide to što im nije uspjela motivacija da na izbore izađe više od 70 posto birača, te HDZ-ova negativna kampanja "laži i podvala". Kao ostali razlozi navodi se i to što nisu uspjeli formirati vlast s potencijalnim koalicijskim partnerima iz političkog centra stoga što je podbacio rezultat HNS-a kao potencijalnog partnera s ljevice te zbog gubitka potpore među zastupnicima nacionalnih manjina.

Kao glavne promjene koje su predviđene nacrtom statuta navode se uvođenje stranačkog predsjedništva koje bi imalo 10 članova, te mogućnost samokandidiranja za čelna mjesta u stranci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene