Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Meso je sve skuplje i sve si ga manje možemo priuštiti. A kada je već tako skupo, zapitali smo se dobivamo li za svoj novac uvijek najbolje i najukusnije?


Kako bismo istražili utječe li način pakiranja na kvalitetu i okus, posjetili smo lokalnu mesnicu, ali i industriju gdje se meso pakira na traci. Napravili smo i eksperiment.

Svježu svinjetinu i govedinu smo uz pomoć stručnjaka na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu pakirali u vakuum, ali i u modificiranu atmosferu.Na jednak se način pakira meso koje, primjerice, kupujete u trgovačkim centrima. Što bi se trebalo dogoditi s mesom, objasnio nam je Mario Ščetar s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

>>
Znate li koje meso širi najviše zaraza?

'Smatram da će meso zapakirano u modificiranoj atmosferi nakon par dana vašeg testiranja imati crvenu boju, dok će kod vakuum pakiranja doći do izbljeđivanja boje iz razloga što kod modificirane atmosfere dodajemo kisik i on na taj način zapravo reagira s hemoglobinom i nastaje oksihemoglobin koji daje intenzivno crvenu boju', rekao je. Do promjena u kvaliteti smatra, ne bi trebalo doći, ali je izgledno da će meso pakirano u vakuum biti boljeg okusa.

Meso smo pustili da odstoji, a zatim ga, nakon pet dana ispekli na roštilju. 'Razlika je kao noć i dan. Ovo je punog ukusa, sočno, dok je ovo pečeno korektno, ali nema života u njemu', objasnio je razliku u okusu jedan od naših kušača. Kada je u pitanju svinjetina, svi su ukusnijim ocijenili komad mesa koji je bio pakiran u vakuumu. Ipak, kada je na red došla govedina, ukusnija im je svima bila ona pakirana u modificiranoj atmosferi.

Iako smo za različite vrste mesa dobili različite rezultate, stručnjaci kažu, meso iz vakuuma u pravilu će uvijek biti ukusnije. U takvom pakiranju ono zadržava više mesnih sokova i manje se isušuje, što utječe na okus. S druge strane, pakiranje u modificiranoj atmosferi ipak pruža nešto bolje uvjete za čuvanje mesa.

Vezani članci Ilustracija Djeca ostaju bez mesa u vrtićima i školama jer je skupo, roditelji se digli na zadnje noge Ilustracija Velika nestašica! Zašto nema ove vrste domaćeg mesa, a uvozna je i trgovcima preskupa?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju