Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Italija će nastaviti podržavati Hrvatsku na putu u Europsku uniju, kao što je činila i dosad, i želi nastaviti razvoj bilateralnih odnosa Hrvatske i Italije u duhu suradnje i prijateljstva, poručio je u subotu talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u izjavi koju je objavilo talijansko ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi agencija Ansa.


U toj se izjavi navodi da je predsjednik Napolitano je s naklonošću primio izraze predsjednika Mesića u smislu nastavka bilateralnih odnosa u duhu suradnje i prijateljstva. Sa svoje strane Italija će dati svoju potporu, kao i u prošlosti, putu integracije Hrvatske u Europsku uniju, navodi se u priopćenju Farnesine.

Vezani članci Peđa Grbin i Božo Petrov SDP i Most o najavi da bi cjepivo moglo biti uvjet za dobivanje potpore: ''Protivimo se tome da bezglavu epidemijsku politiku Vlade spašavaju poduzetnici'' Dražen Oreščanin Ugostitelje razljutila Plenkovićeva najava: ''Jedna vrlo opasna izjava jer zadire u osnovna ljudska prava. Ljudi se pitaju ok, tko se treba cijepiti?''

Napolitano se pridružio željama predsjednika Mesića da se u
budućnosti organizira talijansko-hrvatski susret na najvišoj razini, dodaje se u izjavi Farnesine i naglašava "zadovoljstvo" što je talijansko-hrvatski nesporazum izglađen.

U izjavi Ureda Predsjednika RH navodi se da je "Hrvatska strana primila na znanje objašnjenja pružena tijekom razgovora koji je u Farnesini 13. veljače održan između ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme i veleposlanika Republike Hrvatske Tomislava Vidoševića".

Tada je hrvatskoj strani objašnjeno da se riječi predsjednika
Napolitana izrečene u povodu talijanskog Dana sjećanja "nikako se nisu polemički odnosile na Hrvatsku, niti je u njima bilo ikakve namjere da se dovedu u pitanje Sporazum o miru iz 1947. i Osimski i Rimski sporazumi, niti je u njima bilo revanšističkih ili povijesno-revizionističkih inspiracija", navodi se u priopćenju iz Ureda Predsjednika RH.

- Ta su objašnjenja primljena s razumijevanjem, te su pridonijela prevladavanju nesporazuma nastalih u svezi teksta što ga je izgovorio Predsjednik talijanske države, dodaje se u priopćenju.

- Predsjednik Mesić temeljem tih objašnjenja smatra da je potvrđena bitna osnova za daljnje građenje prijateljskih i uzajamno korisnih odnosa između dviju zemalja. Predsjednik Mesić je podsjetio na višekratno izražen interes za ostvarenjem hrvatsko-talijanskog susreta na najvišoj razini, stoji na kraju izjave.