Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađa oko brijunskog transkripta

Kako je puklo prijateljstvo Mesića i Karamarka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi sukob na relaciji bivši predsjednik - ministar policije.

Nakon što je Stjepan Mesić u Novom listu optužio ministra Karamarka da je predao ključni dokument za slučaj Ante Gotovine haškom sudu, odmah se oglasio i sam Karamarko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak reakcija na presudu generalima Josipović i Kosor prvi put zatajili sastanak! Slika nije dostupna 'To je politički potez' Mesić protiv molitve za Gotovinu

U kratkoj izjavi za medije sve je nazvao zlonamjernim interpretacijama. POA, tvrdi, nikad nije samostalno surađivala s haškim tribunalom. Dugogodišnji prijatelji, u posljednje vrijeme suparnici. Nakon što ga je Mesić preko novina optužio da je Hagu predao ključni dokument, Karamarko je odlučio reći svoju stranu priče.

>> Josipović: RH je oduvijek bila za kažnjavanje zločina

>> Karamarko odgovara Mesiću: POA nikad nije surađivala s Haagom!

'Protuobavještajna agencija nikad nije samostalno ni direktno surađivala sa Haškim tribunalom niti je taj dokument niti bilo koji drugi dokument proslijedila haškom tribunalu', rekao je Karamarko. POA je, kaže, samo analizirala vjerodostojnost Brijunskog transkripata, a potom ga proslijedila hrvatskom tužiteljstvu.

'To je puna istina, kažem, postoji bezbroj argumenata za to. A ovo drugo su rekao bih nesporetne i zlonamjerne interpretacije i konstrukcije', rekao je Karamarko. Karamarko poručuje audio zapis nije bio ključni dokaz suda, već transkript Brijunskog sastanka. Koji je Haagu predao Mesić.

'Imamo dokaz, evo tu je, da je taj brijunski transkript upotrijebljen u postupku protiv Miloševića, dakle koristila ga je obrana Miloševića', rekao je Karamarko. Po čijem nalogu se radilo u slučaju Ante Gotovine, najbolje se vidi iz sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost. Tada je Sanader poručio da je 'ključna zadaća koja stoji ispred MUP-a, sigurnosnih službi i svih ostalih mjerodavnih tijela RH locirati, uhititi i izručiti umirovljenog generala Gotovinu u Haag'.



Mesić je poručio da sva 'mjerodavna tijela moraju maksimalno intenzivirati i operacionalizirati aktivnosti glede lociranja, uhićenja i izručenja generala Gotovine'. Kako je puklo prijateljstvo? Tomislav Karamarko 90-ih se intenzivno družio s Mesićem. U predsjedničkim izborima postao mu je šef stožera, kasnije mu je bio i savjetnik za nacionalnu sigurnost. Nakon dvije godine otišao je u poduzetničke vode, a potom se na inicijativu Mesića i Sanadera vratio kao ravnatelj tajnih službi, prvo POA-e, danas SOA-e. Od listopada 2008. obnaša dužnost ministra unutarnjih poslova.

Bivšem predsjedniku ovo nije prvi put da se obrušio na Karamarka. Prošli mjesec čak ga je nazvao rovokopačem, zbog istraživanja komunističkih zločina. Sukob očito ide dalje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene