Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povodom posjeta

Zelena lista poziva premijera da oko Plomina C sluša glas razuma ili naroda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijera Zorana Milanovića je Zelena lista pozvala da posluša glas naroda i razuma u svezi gradnje termoelektrane Plomin C na ugljen.

Zelena lista je premijera Milanovića, u povodu njegova posjeta Plominu, pozvala da posluša glas naroda i razuma kada je riječ o najavljenoj gradnji termoelektrane Plomin C na ugljen, a ne samo ono što mu govori prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, ističući da u njihovim kritikama i rješenjima vezanima uz taj projekt nema osjećaja, već samo logike i zdravog razuma.

Ta je ekološka udruga priopćenjem reagirala na jučerašnju Milanovićevu izjavu tijekom Vladine sjednice kako se, u situaciji u kojoj se Vladi ništa suvislo ne može predbaciti u ekonomiji i financijama, 'igra prikriveno, ali perfidno, na najniže osjećaje'.

>> Danima najavljivao odlazak u termoelektranu, a onda odustao na korak do nje

'Gospodine premijeru, mislimo da su naše kritike u vezi Plomina C jako suvisle, a ni rješenja nam nisu baš za baciti. Najmanje su prikrivena, perfidna ili igraju, kako vi kažete, na najniže osjećaje', ističu u Zelenoj listi.

Premijera pozivaju da pokuša 'barem jednom', umjesto onog što mu govori prvi potpredsjednik Čačić, 'poslušati glas razuma ili pak glas naroda, jer istarski i hrvatski građani ne žele novu ugljenaru u svom dvorištu'.

Kao svoje prigovore, među ostalima, navode ugljen kao vrlo skupo i zastarjelo energetsko rješenje i najprljavije fosilno gorivo koje se u EU sve više napušta jer proizvodi velike imisije CO2 i ostalih stakleničkih plinova, Hrvatska bi ga morala uvoziti, a kao nužna se nameću povećana investiranja u postrojenje i zbrinjavanje otpada. Kao rješenja nude gradnju termoelektrane na prirodni plin iz sjevernog Jadrana kao vlastiti energent, bez potrebe za dodatno ekološko zbrnjavanje te nepotrebna ulaganja i zaduživanja.

>> Milanović i Čačić danas u Istri o Plominu 3

Đakovačka podružnica Zelene liste u svom priopćenju, pak, upozorava na prekomjernu sječu šumskih površina u širem području oko jezera Borovik u vlasništvu Đakovačko-osječke nadbiskupije. Zabrinuti građani, ističu, tvrde da se na tim terenima, na kojima kroz koncesiju gospodari tvrtka Sunčane šume, provodi prekomjerna, čista sječa koja graniči s pustošenjem šumskog staništa s trajnim posljedicama, kao i da se raspolaganje dijelom drvne mase ne provodi sukladno zakonu.

'Zakonska rješenja Republike Hrvatske moraju se poštovati i provoditi nedvosmisleno i doslovno, jer u protivnom možemo samo 'platiti misu' i pomoliti se za budućnost koja je pred nama, pa tako i za opstanak naših slavonskih šuma', zaključuju u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Poziv - 2 Poziv Domagoja Mikića Na dan im kraj kuće prođe 800 kamiona, a vozači bacaju bočice s urinom: "Svi smo već pred pucanjem" Poziv Poziv Domagoja Mikića Na zebri koja vodi u križanje poginuo je 12-godišnjak: Gdje su institucije?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene