Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Cvjetnog

Zelena akcija i Pravo na grad: Pozivamo gradonačelnika da suspendira sebe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge Pravo na grad i Zelena akcija pozvale su u četvrtak zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića da "suspendira sebe" zbog postavljanja terase Hoto Grupe Tomislava Horvatinčića na Cvjetnom trgu.

"Kao i prije dvije godine, gradonačelnik danas opet stoji na Cvjetnom trgu i obećava uklanjanje terase koja ukida i posljednji komad javnog prostora na ovom trgu. Umjesto da prijeti suspenzijom zaposlenicima Gradske uprave, koji su vjerojatno po naredbi morali izdati dozvolu za postavljanje čelične konstrukcije njegovom javno osvjedočenom prijatelju Tomi Horvatinčiću, gradonačelnik bi trebao preuzeti odgovornost i s ove funkcije suspendirati sebe. Osoba koja u samo par sati zauzima dijametralno suprotne pozicije ne može kvalitetno i racionalno upravljati gradom jer proizvodi direktne štete za grad", ističu u priopćenju predsjednici udruga Zelene akcije i Pravo na grad - Bernard Ivčić i Teodor Celakoski.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele da Vlada odstupi Tisuće prosvjednika obišlo uži centar Zagreba, promet u potpunosti stao Slika nije dostupna Svaki drugi dan dok Vlada ne ode Pernar: Ne znam kuda će prosvjednici ići, ali nasilja neće biti

Pitaju se "tko će platiti divljanje dvojca Bandić-Horvatinčić" na Cvjetnom trgu i hoće li taj trošak snositi građani.

"Konstrukcija koju gradonačelnik danas ruši, a jučer je hvalio samo je pokazatelj do koje mjere u Zagrebu ne postoje stručne i demokratske procedure. Gradonačelnik jedan dan pogoduje tajkunu, a drugi dan podilazi javnosti jer je uvidio da počinje opća pobuna", ističu udruge.

Tvrde kako manipulacija javnošću i Zagrepčanima postaje pravilo te da se jedno govori, a drugo radi. "I u ovom zadnjem slučaju na Cvjetnom trgu očekujemo pristup kakav gradonačelnik gotovo redovito primjenjuje u različitim situacijama. Takvo je ponašanje, primjerice, već viđeno i u slučaju gradnje u parku na Savici - obećanje da bez suglasnosti građana neće biti gradnje, te u slučaju spalionice otpada - u travnju ove godine najavio je kako Grad odustaje od spalionice, a zatim je poslao u Gradsku skupštinu GUP koji ipak predviđa njezinu gradnju. I gle čuda, gradonačelnik se obećanja ne drži. Očekujemo da će se takve manipulacije nastaviti i na Cvjetnom trgu", ističu udruge.

Iz Zelene akcije i Prava na grad poručuju da će se i dalje suprotstavljati "takvom načinu vođenja grada, koji sve dublje tone u samovlast jednog čovjeka, a na štetu većine građana i javnog interesa".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak da će se zimska terasa Hoto centra, koju je na Cvjetnom trgu postavila tvrtka Tomislava Horvatinčića, što je izazvalo prosvjede građana, ukloniti do petka navečer te da će odgovorni koji su izdali rješenja za njezino postavljanje idući tjedan biti suspendirani.

"Ovo će biti uklonjeno do sutra navečer. Oni koji su izdali rješenja koja nisu trebali izdati snosit će sankcije. To ćemo riješiti idući tjedan", izjavio je Bandić na konferenciji za novinare na Cvjetnom trgu te zahvalio građanima, novinarima i snimateljima koji su upozorili na taj problem. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene