Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Haiku s kamena

Žele gangu pod zaštitom UNESCO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ganga je pjevanje u dalmatinskoj zagori. Stoljećima star običaj koji izumire. Vlada ga je stoga zaštitila kao hrvatsku kulturnu baštinu. Ali Imotska krajina želi da njezin biser bude i pod zaštitom UNESCO-a.

Sve se mora reći u dva stiha, stoga gangu mnogi nazivaju 'haiku s kamena'. 'O svemu, o cijelom životu, i ljubavne i tužne, i migracije i odlasci, dolasci, ženidba, pa čak i vrsta udvaranja, preko pjesme ste slali nekome poruku', priča pjevač gange Iko Šućur. Trio s kojim je razgovarala naša ekipa pjeva gangu još od malih nogu i kažu - nije to tako lako. 'Treba dugogodišnja praksa, ne možeš odmah kad se rodiš gangu znati pjevati. Za nju treba učiti, učiti i samo učiti', naglašava Zdravko Šućur, također pjevač gange. 

Pročitajte i ovo Škola gange - 3 Otvorena nova škola Haiku s kamena od ove se jeseni pjeva i u Zagrebu: Interes za učenjem premašio sva očekivanja Venecija - 2 Vlada proučava prijedlog UNESCO predlaže da se Veneciju stavi na popis ugrožene baštine

Za struku je ganga arheologija glazbe

Prije se ganga prenosila s koljena na koljeno, no kod mladih generacija više nema interesa. 'Jedino kad vidim da se sastanu je kad se malo napiju, a onda više mi to liči na ruganje, podrugivanje', žali se pak treći član Branko Šućur. No, da prava ganga ne ode u zaborav pobrinuo se Tomo Matković, inače radijski voditelj, koji već deset godina snima pjevače po selima. A bogatu je arhivu stavio na internetsku stranicu, punu audio snimaka. Kad je počeo i domaći su ljudi govorili o njoj kao primitivnoj. No, Matković je naišao na oduševljenje domaćih i stranih znanstvenika. 'Doktor muzikologije iz Amerike kaže da je za njih ganga arheologija glazbe, jer vi kad bi sad uzeli gangu u biti je ne možete transkribirati, nema u njoj primjerice ni nota niti ima taktova', kaže ovaj kolekcionar gange. 

Sljedeći cilj zaštita UNESCO-a

Nakon zaštite gange u Hrvatskoj, želi je staviti na listu svjetske kulturne baštine. 'Sad se mora zaštititi i rera i ojkavica i moramo zaštititi i gangu, koja se jednim djelom pjeva i u BiH, u zapadnoj Hercegovini. Dakle, moramo sada ići i na Sarajevo da i oni to zaštite s te strane i onda zajedničkim projektom ići na zaštitu UNESCO-a', pojašnjava Matković.  Za to slijedi dug put, no možda će onda ovaj 'haiku s kamena' uspjeti zaživjeti i u mlađim generacijama, i to ne samo kao urlanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene