Obavijesti Pretražite Navigacija
Ugovorni liječnici prijete tužbama

Zdravstveni sustav puca po šavovima, a sad stiže i nova glavobolja za ministra

Aktualno Galerija Zdravstveni sustav puca po šavovima (Foto: Dnevnik.hr) Zdravstveni sustav puca po šavovima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Josipa Rodić (Foto: Dnevnik.hr) Josipa Rodić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marija Divić (Foto: Dnevnik.hr) Marija Divić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Luletić (Foto: Dnevnik.hr) Krešimir Luletić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kaja Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Zdravstveni sustav puca po šavovima. Liječnici i sestre prijete štrajkom zbog kolektivnog ugovora, na sudovima su tisuće tužbi bolničkih liječnika zbog prekovremenih sati, a novima prijete i ugovorni liječnici. U subotu su upozorili na brojne nepravilnosti.

Sve glasnije se bune i ugovorni liječnici. Koncesije, kažu, još nisu uređene. ''Neprovođenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti od strane županija i gradova jer je krajnji rok bio 30. lipnja za donošenje nekih odluka koje nisu donešene. Od 19 županija samo njih 6 je donijelo te odluke'', ističe predsjednica Udruge ugovornih ordinacija Josipa Rodić.

Pročitajte i ovo Zdravstvo, ilustracija - 2 Subvencije za ostanak Pogledajte kako ova županija planira doskočiti kroničnom nedostatku liječnika: "Ona je to vidjela i u roku od mjesec dana došla je kod nas" Danijel Šota Stanje na Hitnoj Je li slučaj malog Gabrijela potaknuo mjerodavne da se trgnu? Predsjednik sindikata hitne pomoći kaže: "Nije se baš puno pomaknulo"

''Komora inzistira i inzistirat će kod Ministarstva da se pritisnu županije koje nisu donijele važne odluke, koje nisu donijele odluke u skladu sa zakonom. U konačnici, da se nad tim županijama provede i upravni nadzor'', poručio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Nema dovoljno liječnika

Specijalizacije se ne raspisuju, pa liječnika u primarnoj, tvrde, nema dovoljno. ''Nas nedostaje u svim djelatnostima obiteljske medicine, pedijatrije, medicine rada, ginekologije, medicinskog laboratorija 40 posto. To može jedna osiguravajuća kuća pokušati vas pacijente prevariti da nemate svog liječnika i dati vam nekoga u zamjeni tko radi na tri radna mjesta'', kaže Marija Divić iz HUGO sekcije primarnih ginekologa.

Uz to što ih nema, premalo su plaćeni. ''Mladi liječnik koji ulazi u bolnicu kao specijalizant, kojemu potpisuju robovlasnički ugovor, i dan danas ima 7500 kuna neto plaću'', govori Divić. Medicinska sestra ima plaću oko 5000 kuna.

Primamljive ponude iz inozemstva

Iz inozemstva svakog dana stižu primamljive ponude. Početne plaće do 28 000 kuna, gotovo dva mjeseca godišnjeg, stručno usavršavanje. No, ne nedostaje samo liječnika i medicinskih sestara. ''Kolege moje padaju jednostavno s nogu. U kuhinji rade 28 dana bez dana slobodnoga. Ljudi jednostavno bježe. Radije će ići kod privatnika raditi. Imaju veće beneficije, veće i bolje plaće'', kaže Kaja Kalinić iz Samostalnog sindikata zdravstva.

Pregovori kojima se kraj ne nazire, paradoksalno, odvijaju se bez liječnika. ''U sljedećih desetak dana vodstva krovnih liječničkih asocijacija će se naći i definirati strateške ciljeve i zapravo naći načine kako doći do tih ciljeva'', kaže Luetić.

Prijete tužbama 

Dok se pregovara o povišicama, Ugovorni liječnici tvrde da sustav ne samo da ih ne prati, nego ih i zakida. ''Gdje smo mi po kolektivnom ugovoru obvezni isplaćivati godišnje povišice od 2 do 6 posto. Nama HZZO to nikada nije refundirao'', kazala je Josipa Rodić. Ljutiti su i zbog previsokih najamnina ordinacija u zakupu.

Ugovorni liječnici zbog svih nepravilnosti prijete tužbama, a nagomilano nezadovoljstvo svih u sustavu zdravstva kulminirat će najvjerojatnije sindikalnim akcijama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene