Zdravstveni sustav puca po šavovima. Liječnici i sestre prijete štrajkom zbog kolektivnog ugovora, na sudovima su tisuće tužbi bolničkih liječnika zbog prekovremenih sati, a novima prijete i ugovorni liječnici. U subotu su upozorili na brojne nepravilnosti.

Galerija


Sve glasnije se bune i ugovorni liječnici. Koncesije, kažu, još nisu uređene. ''Neprovođenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti od strane županija i gradova jer je krajnji rok bio 30. lipnja za donošenje nekih odluka koje nisu donešene. Od 19 županija samo njih 6 je donijelo te odluke'', ističe predsjednica Udruge ugovornih ordinacija Josipa Rodić.

Vezani članci Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) Kujundžić o "bijelom štrajku" liječnika: Nema štrajka, samo se manifestira nezadovoljstvo Slika nije dostupna Ministar Kujundžić uvodi sustav kontrole i nagrađivanja liječnika, a oni poručuju - to je nemoguće izvesti

''Komora inzistira i inzistirat će kod Ministarstva da se pritisnu županije koje nisu donijele važne odluke, koje nisu donijele odluke u skladu sa zakonom. U konačnici, da se nad tim županijama provede i upravni nadzor'', poručio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Nema dovoljno liječnika

Specijalizacije se ne raspisuju, pa liječnika u primarnoj, tvrde, nema dovoljno. ''Nas nedostaje u svim djelatnostima obiteljske medicine, pedijatrije, medicine rada, ginekologije, medicinskog laboratorija 40 posto. To može jedna osiguravajuća kuća pokušati vas pacijente prevariti da nemate svog liječnika i dati vam nekoga u zamjeni tko radi na tri radna mjesta'', kaže Marija Divić iz HUGO sekcije primarnih ginekologa.

Uz to što ih nema, premalo su plaćeni. ''Mladi liječnik koji ulazi u bolnicu kao specijalizant, kojemu potpisuju robovlasnički ugovor, i dan danas ima 7500 kuna neto plaću'', govori Divić. Medicinska sestra ima plaću oko 5000 kuna.

Primamljive ponude iz inozemstva

Iz inozemstva svakog dana stižu primamljive ponude. Početne plaće do 28 000 kuna, gotovo dva mjeseca godišnjeg, stručno usavršavanje. No, ne nedostaje samo liječnika i medicinskih sestara. ''Kolege moje padaju jednostavno s nogu. U kuhinji rade 28 dana bez dana slobodnoga. Ljudi jednostavno bježe. Radije će ići kod privatnika raditi. Imaju veće beneficije, veće i bolje plaće'', kaže Kaja Kalinić iz Samostalnog sindikata zdravstva.

Pregovori kojima se kraj ne nazire, paradoksalno, odvijaju se bez liječnika. ''U sljedećih desetak dana vodstva krovnih liječničkih asocijacija će se naći i definirati strateške ciljeve i zapravo naći načine kako doći do tih ciljeva'', kaže Luetić.

Prijete tužbama 

Dok se pregovara o povišicama, Ugovorni liječnici tvrde da sustav ne samo da ih ne prati, nego ih i zakida. ''Gdje smo mi po kolektivnom ugovoru obvezni isplaćivati godišnje povišice od 2 do 6 posto. Nama HZZO to nikada nije refundirao'', kazala je Josipa Rodić. Ljutiti su i zbog previsokih najamnina ordinacija u zakupu.

Ugovorni liječnici zbog svih nepravilnosti prijete tužbama, a nagomilano nezadovoljstvo svih u sustavu zdravstva kulminirat će najvjerojatnije sindikalnim akcijama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr