Pregovori o plaćama u zdravstvu, i prosvjedna akcija "Pet do 12" nastavila se u petak. Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi mirno su prosvjedovali.

Galerija


U 9:45 ispred Ministarstva zdravstva u Zagrebu počeli su se okupljati zdravstveni djelatnici kako bi skrenuli pozornost na probleme s kojima se susreću zaposleni u djelatnosti zdravstva, te kako bi se izborili za dostojanstvene uvjete rada i dostojanstveno plaćen rad.

Vezani članci Krešimir Luetić i Martina Bolšec Oblak - 3 Predsjednik liječničke komore upozorava: "U samo desetak dana udvostručen je broj pacijenata koji trebaju bolničku njegu. Resursi nisu neograničeni" Prosvjed u Omišu - Građani žele tunel - 1 Omišani ne odustaju: Opet zatvorili promet na magistrali, prije nastavka gradnje zaobilaznice traže probijanje novog tunela

 

Vlada zdravstvenim sindikatima na današnjim pregovorima nije ponudila ništa konkretno te se pregovori nastavljaju u iduću srijedu, izjavila je u petak nakon izlaska iz Ministarstva zdravstva čelnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.

 

"Određenih ponuda je bilo, ali ništa konkretno", rekla je Prašnjak i dodala da će o tome detaljno razgovarati u srijedu "u odnosu na parafirano i na nove ponude".

Dodala je kako će razgovarati i o spornom članku 49 Kolektivnog ugovora, koji regulira prekovremeni rad. Poslodavcu je taj članak problematičan jer je riječ o velikim financijskim sredstvima te zbog podnesenih tužbi pa se s tim u vezi traže određena objašnjenja.

Naime, oko 4000 zdravstvenih ranika, ponajprije liječnika pokrenulo je sudske tužbe tražeći da im se isplati razlika plaće zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati, jer im nisu obračunavani dodatci na uvjete rada i odgovornost. Tražbine po tim tužbama dosežu dvije milijarde kuna, a dosadašnje presude uglavnom su bile u korist liječnika.

Sindikati ističu kako je njihovo stajalište da se na sve prekovremene sate trebaju obračunavati dodatci na uvjete rada i odgovornost.

Stjepan Topolnjak iz Sindikata zdravstva izvijestio je da je ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao kako će konkretniji financijski prijedlog sindikati dobiti u sijedu, nakon čega će ga ministar predstaviti na užem kabinetu Vlade.

"Naravno da na manje od parafiranog ne pristajemo i ne želimo razgovarati o iznosima koji bi bili manji od onoga što je bilo dogovoreno", rekao je Topolnjak.

To znači da sindikati ne pristaju na povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost manje od sedam posto.

 

Zdravstveni djelatnici prosvjedovali su i 4. rujna, u KBC-u Zagreb, KBC-u Split i u Općoj bolnici u Dubrovniku. Prosvjed je trajao kratko, no medicinari su poručili da je bio tek početak. Izlaskom u krug bolnice Vladi su poručili da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora. (Hina/A.T.)