Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PONUDA I POTRAŽNJA NOVCA

Marić o inflaciji i rastu kamatnih stopa: "Najave postoje da bi trebale ići gore"

Marić je govorio o kreditnim rejtinzima nakon užeg kabineta Vlade pa se dotaknuo i kamatnih stopa na kredite. "Treba voditi brigu o kretanju kamatnih stopa u razdoblju ispred nas", poručio je.

Ministar financija Zdravko Marić govorio je danas nakon užeg kabineta Vlade o tome da su glavni okidači inflacije rezultat rasta cijena sirovina i goriva na svjetskim tržištima te prekida u globalnim opskrbnim lancima zbog pandemije koronavirusa.

Također, Državni zavod za statistiku je objavio nove podatke - inflacija potrošačkih cijena u listopadu porasla je za 3,8 posto u odnosu na isti mjesec 2020. godine. To je ujedno i najviša stopa rasta od veljače 2013. godine.

"Pratit ćemo i po potrebi reagirati, ali u ovom trenutku inflacija nije na razinama koje nisu održive", rekao je.

Dotaknuo se i na objavu rejting-agencije Fitch koja je podigla kreditni rejting Hrvatske na jednu, višu razinu. Iz "BBB-" u "BBB", uz pozitivne izglede.

"To je treći put u našem mandatu da Fitch diže kreditni rejting. Ono što nas može dodatno radovati, uz porast rejtinga, sami izgledi kreditnog rejtinga su stavljeni na pozitivne što je nagovještaj daljnjih koraka po pitanju rejtinga.

Naravno ništa se neće dogoditi samo od sebe. Ali kad čitamo izvješće, s jedne strane gospodarski rast iznad očekivanja, javne financije koje su pokazale da su u funkciji očuvanja radnih mjesta i zdravlja, ali da su dovoljno odgovorne da će već ove godine krenuti ponovna putanja smanjivanja udjela javnog duga u BDP-a. Tu je naravno i perspektiva koja se tiče EU fondova, posebno Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Te ono što rejting agencije jako prepoznaju - to je naš put prema eurozoni", komentirao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osjeća se dobro Zdravko Marić pozitivan na koronavirus, ministri će se docijepiti booster dozom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna predstavljen rebalans proračuna Marić otkrio šokantnu brojku: "Borba protiv COVID-a dosad nas je stajala 40 milijardi kuna"

"Treba voditi brigu o kretanju kamatnih stopa u razdoblju ispred nas. Najave postoje da bi određene referentne kamatne stope trebale ići gore. Na ovo razdoblje niskih kamatnih stopa najviše utječe odnos ponude i potražnje novca. S obzirom na to da je značajno povećana ponuda, razumljivo je da su te kamatne stope niske. Ono na što možemo utjecati je premija rizika", naglasio je.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene