Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MINISTAR PRAVOSUĐA ODLUČAN

Malenica: "Dao sam negativno mišljenje na zahtjev za pomilovanje Perkovića i Mustača"

Ministar Zdravko Marić
Ministar Zdravko Marić Foto: Dnevnik.hr/DNEVNIK.hr
U četvrtak je održan koalicijski sastanak. Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako su teme razgovora bile izlazak Hrvatske iz makroekonomske neravnoteže i cijene energenate i hrane. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica potvrdio je da je dao negativno mišljenje o zahtjevu za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Dobra vijest o izlasku Hrvatske iz makroekonomskih neravnoteža, problematika cijena energenata i hrane bile su teme koalicijskog sastanka održanog u četvrtak u Banskim dvorima, kazao je ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka.

Marić je za petak najavio glasovanje u Saboru o amandmanu proračuna.

Nije samo PDV ključna varijabla, naglasio je Marić govoreći o porastu cijena. Osvrnuo se i na mjere vezane za energente.

"Kad govorimo o plinu, mjera je stupila na snagu. Ono što je važno je osigurati opskrbu plinom", rekao je Marić.

Milijarda eura jamstva predviđena je rebalansom proračuna da se glavnim akterima (HEP-u) da zamašnjak da lakše dođe do kreditnih sredstava za nabavu plina, pojasnio je Marić.

"Kroz prvi paket mjera htjeli smo kao država pokazati da dajemo svoj doprinos i da ublažavamo inflatorne efekte. Mi smo kao država dali doprinos, a očekujemo i od drugih da daju svoj doprinos kako bi se  inflatornih efekti ublažili", naglasio je Marić.

Opskrba plinom za iduću sezonu grijanja je imperativ, istaknuo je ministar financija.

Zdravko Marić je kazao i kako su tijekom provedenih nadzornih aktivnosti samo kod manjeg broja ugostitelja utvrđene nepravilnosti. Veći dio ih uredno posluje. Naglasio je da se radi o redovitim poreznim aktivnostima.

Ministar pravosuđa odbio zahtjev za pomilovanjem Pekovića i Mustača

"Uredu predsjednika je u srijedu dostavljeno 11 izvješća temeljem Zakona o pomilovanju. Ministarstvo pravosuđa i uprave prikuplja dokumentaciju. Ukupno je dostavljeno 274 izvješća koja su poslana  u Milanovićevu mandatu. Što se tiče mišljenja ministra pravosuđa, kada je riječ o najtežim kaznenim djelima, prijedlog je bio da se pomilovanja odbiju. To nije obvezuće mišljenje", naglasio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

"Do sada sam odbijao davati pozitivno mišljenje za pomilovanje kad je riječ o teškim kaznenim djelima. Prijedlog je bio da se odbije i to pomilovanje, jer se radi o jednom od natežih kaznenih djela u kojem su sudjelovali najviši dužnosnici obavještajne zajednice", kazao je ministar Malenica na molbu da komentira zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Mišljenje ministra pravosuđa nije obvezujuće, svoj bi dogovor trebao dati predsjednik Zoran Milanović.

Malenica je ranije kazao kako bi eventualna odluka predsjednika Milanovića o pomilovanju Perkovića i Mustača bila presedan, jer od stupanja na predsjedničku dužnost nije odgovorio na 274 molbe za pomilovanjima koje mu je uputilo resorno ministarstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nije odgovorio na 274 molbe Malenica: "Milanovićevo pomilovanje Mustača i Perkovića bio bi presedan"

Pročitajte i ovo Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, i Hrvoje Krešić potres u vladi Ministar pravosuđa nakon uhićenja kolege mu Horvata: "Ljudi nam vjeruju"

U narednom razdoblju Malenica će inicirati i sastanak međudržavnih povjerenstava Hrvatske i Srbije, kako bi se raspravila sva nerazjašnjena pitanja.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene