Ministar financija Zdravko Marić komentirao je posljednje podatke Državnog zavoda za statistiku prema kojima je hrvatsko gospodarstvo poraslo u posljednjem tromjesečju za 2,4 posto.

Galerija


"Podaci su na tragu naših očekivanja. Iz ovih brojki se može izvući nekoliko dobrih ili manje dobrih ili upozoravajućih stvari", kazao je ministar financija o posljednjim rezultatima Državnog zavoda za statistiku prema kojima je hrvatsko gospodarstvo poraslo za 2,4 posto.

Vezani članci Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Marić u Saboru predstavio izmjene proračuna, Oporba: "Novca ima, povećajte plaće" Hrvatski BDP na dnu Europe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Najskromniji rast gospodarstva u cijeloj Europskoj uniji: Uz ovu dinamiku, ove godine će i Rumunjska preteći Hrvatsku po razvijenosti

Kako javlja N1, ministar Marić je rekao da su neki podaci upozoravajući, poput onih o negativnoj stopi rasta izvoznih roba i rastu uvoza. ''Svi skupa trebamo staviti fokus na uvoznu ovisnost kako bi ona bila što manja", rekao je.

''Sezona će biti dobra''

Zdravko Marić je poručio da ''PDV pokazuje kako će ova turistička sezona biti dobra, sukladno fiskaliziranim računima''. "Ja bih rekao da je u ovom trenutku gospodarski rast na puno zdravijim temeljima, nego što je to bio prije", kazao je Marić.

Prema podacima objavljenima na stranicama DZS-a, iako hrvatsko gospodarstvo bilježi rast u posljednjem tromjesečju, taj je porast sporiji u usporedbi s prethodnim kvartalom kada je BDP porastao za 3,9 posto.

Najveći pozitivan doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom bruto investicija u fiksni kapital gdje su investicije porasle za 8,2 posto, izvijestio je DZS.