Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravko Marić

"Iduće godine rast će usporiti, ali gospodarstvo ne stagnira"

Zdravko Marić (Foto: Pixell)
Zdravko Marić (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Zdravko Marić (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Ministar financija Zdravko Marić komentirao je snižena očekivanja rasta hrvatskog gospodarstva za iduću godinu, koje je objavila Hrvatska narodna banka.

Smanjenje procjene rasta BDP-a s 3,3 na 3,1 posto ministar Zdravko Marić nazvao je blagom korekcijom koja je i dalje u skladu s Vladinim očekivanjima. Složio se pak s procjenom HNB-a da bez investicija i povećanja izvoza neće biti moguće značajno pokrenuti gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Hrvatska narodna banka PRIOPĆENJE HNB-A Hrvati se baš jako vole zaduživati, najviše su se uzimali gotovinski krediti Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena

No Marić priznaje kako je HNB u pravu kada tvrdi da bez snažnijeg rasta investicija velikog pomaka na bolje - neće biti.

"Unatoč tome što je osobna potrošnja u Hrvatskoj jedna od jačih pokretača rasta, ipak dolazimo do nekakvog limita. Efekti porezne reforme su sigurno vidljivi, ali sigurno da sada treba puno veći naglasak staviti i pokretače rasta gledati u investicijama i izvozu robe," rekao je Zdravko Marić.

Niže procjene Narodna banka temelji i na smanjenju prihoda u turizmu - koji je ove godine rastao rekordnih 10%, a iduće bi mogao samo 5. Ministar Gari Cappelli priznaje da bi za to mogao biti kriv i manjak radnika u građevini, zbog čega bi mogla kasniti izgradnja novih hotela.

"Može se dogoditi da će doći do produženja rokova izgradnje i da će probijati rokove mjesec, dva ili tri - to se u svakom slučaju može dogoditi. I zbog isporuke materijala i svega onoga što je potrebito, jer u ovom trenutku nisu još svi uspjeli potpisati ugovore upravo zbog bojazni da bi moglo doći do toga", kazao je Capelli.

I građevinar Dragan Martinović vapi za radnom snagom, a ne može je naći iako nudi plaće veće od prosjeka. A to ga, kaže, puno košta. "Ako bih svom radniku dao plaću od 7-8 tisuća kuna, ja još državi moram dati 60-70 posto. I to je nešto što je suludo i mi tu nemamo nikakve šanse", rekao je Martinović.

Zbog porasta cijena energenata i hrane u idućoj godini HNB očekuje i porast inflacije s 1,2 na 1,6 posto.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene