Nakon prekinute pressice Zorana Mamića u 12:30 bi se medijima trebao obratiti i Zdravko Mamić.


Konferencija je završila nakon što je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov postavila pitanje Zoranu Mamiću osjeća li se krivim zbog pokretanja najnovije istrage u USKOK-u.

Vezani članci Siniša Varga USKOK pokrenuo istragu protiv Siniše Varge: Sumnjaju da je naručivao nepotrebne studije i namještao javne natječaje u HZZO-u Granični prijelaz, ilustracija - 1 U Hrvatskoj i BiH pala zločinačka organizacija koja je švercala automobile

Zoran Mamić je ipak uspio odgovoriti da se ne osjeća krivim.

Početak konferencije

Nakon uvodnog govora o klubu i sezoni, novinari su Zoranu Mamićiu počeli postavljati pitanja oko najnovije Uskokove istrage i priopćenja Mosta vezanog za Zakon o sportu.

"Ne znam o čemu se točno radi, nisam vidio izjavu iz Mosta. Mislim da su izjave neprimjerene", poručio je Zoran mamić.

Na pitanje o stvaranju obiteljskog biznisa, rekao je da nije nikakav obiteljski biznis i upitao "zar nogomet nije biznis?"

Nova Istraga Uskoka

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić novinarima će se obratiti u utorak u 12:30 sati u prostorijama kluba, nakon 'uobičajene konferencije za novinare' njegova brata, trenera Zorana Mamića koji je, prema neslužbenim informacijama, također osumnjičen i u posljednjoj istrazi.

Osim braće Mamić trećom istragom zbog izvlačenja novca iz Dinama su, kako se doznaje, obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović te poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić. Jedini 'novi osumnjičenik' koji se nije spominjao u ranijim istragama je menadžer Nikki Vuksan.

Kako se svi, osim Vuksana, uz jamčevine već brane sa slobode Uskok nije tražio istražni zatvor za osumnjičene.

Novo otkriće 'financijskog Uskoka'

I ova istraga pokrenuta je na temelju nalaza sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, a kao i u prethodnoj sumnja se da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi zlouporabama u gospodarskom poslovanju preko tvrtaka u inozemstvu izvukli novac od transfera igrača Dinama.

Sumnja se da je Zdravko Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Inozemne tvrtke su potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao.

Izvršnog predsjednika Dinama tereti se i da je dogovorio ugovor kojima se samo određenim igračima utvrđuje pravo na isplatu 50 posto budućeg transfera, koji je u cijelosti trebao pripasti klubu, ali je neosnovano završio u inozemnim tvrtkama Uskok sumnja da su osumnjičeni iz Dinama izvukli najmanje 69,2 milijuna kuna.

Zdravka Mamića od ranije se tereti da je s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza te da je preko off shore tvrtaka od 2004. iz Dinama izvukao preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. (Hina)