Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upropašteno i do 90 posto

Zbrajaju se štete od nevremena u Baranji: "Za sat vremena nam uništen cijeli rad i ulaganje"

Istok Hrvatske i dalje zbraja štete nakon olujnog nevremena koje je u utorak pogodilo i Baranju.

U Baranji su najgore su prošli poljoprivrednici, vinogradari i vinari. Odroni zemlje blatom su zatrpali vinske podrume, koji se i danas čiste bagerima. Snažna tuča u vinogradima je nanijela do 70 posto štete.

Pročitajte i ovo Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti" Uništena biljka (Foto: Dnevnik.hr) Poljoprivrednici na nogama Divljač napravila golemu štetu na baranjskim usjevima: ''Ima ih toliko da ne znamo kako preživjeti''

"Čistimo, radimo, moramo to osloboditi. Štete zasad ne mogu procijeniti jer je jako puno opreme potopljeno", rekao je vinogradar i vinar Lajoš Kolar.

Vinski podrumi u Suzi toliko su zatrpani blatom da su pozvani bageri: "Srušilo se 130 litara vode u kratkom vremenu", rekao je Kolar.

Grozdovi u Suzi i Zmajevcu popucali su od tuče, no trebat će vremena za uvid u stvarno stanje.

"Vremenom može biti i gore, ali ako vremenska prognoza bude takva kao što sad prognoziraju, tada se možemo nadati boljoj situaciji", rekao je vinogradar i vinar Mihalj Gerštmajer.

U općini Kneževi Vinogradi uništeni su i nasadi začinske paprike. Vjetar je nosio plastenike te poharao polja suncokreta i kukuruza. Procjenjuje se da je stradalo oko tisuću hektara obradivih površina.

"Za sat vremena nam uništen cijeli rad i ulaganje, sve nam je uništilo", rekao je proizvođač paprike Nandor Tibor.

Procjenjuje se da je u općini Kneževi Vinogradi stradalo oko 1000 hektara poljoprivrednih površina. Deneš Šoja, zamjenik načelnik općine, rekao je da je minimalna šteta od "15 do 20 posto na područjima gdje je blaže zahvatilo, a na nekim je površinama šteta i do 90 posto".

No, za ublažavanje šteta u ovoj godini, država ima ukupno 20 milijuna kuna. Bez osiguranja, nadoknada izgubljenog bit će simbolična.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene